Den mægtige sognekirke i Sant Joan, Joan Baptista (Johannes Døberen)

sognekirke i byen Sant Joan paa Mallorca, Joan Baptista

Sognekirken i hjertet af Sant Joan er dedikeret til Joan Baptista (Johannes Døberen)

Første dokumentation om en kirke i Sant Joan, stammer tilbage fra år 1249 under navnet, ‘Sant Joan de Sineu’, som skulle ligge hvor det nuværende kloster, ‘Santuari de Consolació’ ligger.

Grundet byens voksende befolkning samt beliggenheden på toppen af en bakke, besluttede biskop Ponç de Jardí i 1298, at en ny kirke i Sant Joan måtte opføres.

Den anden kirke i Sant Joan, stod færdig i 1541 og det store klokketårn i 1597. Mellem 1645 og 1700, blev kirken udvidet med tilføjelsen af nye sektioner og igen mellem 1768 og 1788, blev loftet renoveret og fik tøndehvælving.

Eksteriør af Joan Baptista

Kirken du ser i dag, blev konstrueret mellem 1927 og 1939, efter design af Josep d’Olesa i Frates og velsignet af sognepræst Francesc Masiá y Galmés. Arbejdet startede på højre side af kirken, ved den gamle kirkegård og godt et år senere, blev epistelsiden færdiggjort. Alt med undtagelse af kapellerne på gospelsiden, den laterale dør og dele af klokketårnet, er fra 1939.

Koret blev bygget til i 1931 og i 1932, udførte billedhuggeren Bartomeu Amorós, den udskårede trævæg.

Selve bygningskonstruktionen stod færdig i 1935, mens interiøret blev færdiggjort i 1939, hvor også indvielse og velsignelse fandt sted. Kassettemønstrene i træet i kirken, som blev startet af Joan Ginard, blev dog først afsluttet i 1976.

Det fascinerende hovedindgangsparti, blev konstrueret af Mester Llabrés i 1946. Det er bygget i barok stilart med karme i form af korintiske halvsøjler, som danner indhugget i kirkefacaden og skaber dybde til den store trædør. Over indgangsdøren, ses en tympanon skåret af billedhuggeren, Tomàs Vila i 1944, forestillende Sant Joan, der annoncerer ankomsten af frelseren. Sant Joan Baptista (Johannes Døberen) er i øvrigt skytshelgen for byen Sant Joan.

korintiske søjler ved indgangen til kirken i Sant Joan

Indgangen til kirken i Sant Joan med smukke korintiske søjler

Værd at lægge mærke til her, er indskriften “DOMUS DEI ET PORTA CÆLI”, som oversættes til ‘Guds hus og himlens portal’. Det interessante er brugen af bogstavet ‘Æ’.

DOMUS DEI ET PORTA CÆLI guds hus indskrift over indgangen til kirken i Sant Joan

Indskriften ‘DOMUS DEI ET PORTA CÆLI’ over indgangen til kirken i Sant Joan

Til højre for den laterale dør, ved siden af klokketårnet, står et simpelt stenmonument udført af Tomàs Vila i 1922, til minde om fader Lluis Jaume Vallespir, som tjente under Junípero Serra, men omkom under et angreb i Son Diego i 1775.

lluis jaume vallespir mindesten foran kirken i Sant Joan

Mindesten til ære for den lokale præst og bysøn, Lluis Jaume Vallespir, foran kirken i Sant Joan

Interiør i Joan Baptista

Kirkeskibet er delt op i tre sektioner, med seks sidekapeller eller sideskibe i hver side. Kassetteloftet er som nævnt, udskåret af Joan Ginard, sidekapellerne adskilles fra hovedskibet med med søjler med firkantede kapitæler ved fod og hoved, som forbindes via buer. I hvert sidekapel, ses på langsiden en lille balkon med balustrader, som omslutter skulpturer af apostlene.

I koret ses tre malerier af Pere Barceló, velsignet i 1948, der symboliserer fødslen, missionen og martyrium.

Til venstre for koret ses kirkens sakristi med en uregelmæssig femkantet form og på indersiden et maleri af fader Luís Jaume Vallspir.

Gospelsiden (venstre for altertavlen)

Første sideskib, er indgangen til klokketårnet. Andet sideskib; Jesu Hjerte med den laterale døråbning, også kaldet ‘mændenes indgang’. Tredje sideskib; Capella de les Àmines. Fjerde; Capella de les Nóm de Jesus, som bevarer en barok altertavle fra 1671 af Pere Joan Pinya. Femte; Dedikeret til Omskærelsen med et udhugget relief. Sjette sideskib; Capella de Sant Josep, med den barokke altertavle delt i tre sektioner, hvor den midterste indeholder et billede af Sant Joan. Alteret med navnet ‘Sang de Christ’ (Jesu blod), står mellem dette sideskib og koret.

Epistelsiden (højre side af kirken med front mod alteret)

Første sideskib/kapel; Capella de la Mare de Déu de Lourdes. Andet; Capella de Sant Antoni. Tredje; Capella de Santa Catalina Tomàs. Fjerde; Capella de la Puríssima. Femte; Capella del Roser. Sjette; Capella de la Mare de Déu del Carme. Efter dette kapel kommer et apsis og mellem dette og koret ses en tabernakel med billedet af Sant Joan Baptista, bragt hertil fra katedralen i Palma i 1541.

Museet tilhørende kirken

På øverste balkon i kirken, finder du kirkemuseet. Her findes en samling religiøse elementer – flere af den berømte Gabriel Mòger samt et sjældent relikvieskrin fra 1804.

Mere rejseinspiration til Sant Joan og es Pla

Sant Joan rejseguide og ferievilla

Montuiri rejseguide og ferievilla

Vilafranca rejseguide og ferievilla

Finca els Calderers etnologisk museum

Possesio de Meia

Santuari de la Mare de Deu de Consolació, bakketop kloster

Centre Catolic, byens teater og tidligere katolske kulturhus

Casa pairal de Fra Lluís Jaume

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

©2021 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?