Willian Henre Waldren, en ikonisk person for Mallorcas kulturarv

William Henre Waldren (1924-2003), var amerikansk maler og selvlært arkæolog. Kendt for sine mange forhistoriske fund samt etablering af Museu Arqueològic de Deià, har William Waldren etableret sig som en del af den mallorcinske historie.

William Waldren blev født i New Jersey i udkanten af New York den 5. februar 1924. Allerede som helt ung, stod det klart for Waldren, at han skulle være kunstner, men aldrig at han skulle blive et prominent navn indenfor arkæologi og historie.

Allerede som helt ung, gjorde William sig bemærket indenfor både kunst og kunstskøjteløb – faktisk optrådte han senere i ‘Holiday on Ice‘ showet. Efter krigen, tog Waldren til Paris for at forfølge drømmen om kunsten, på Académie Julien.

Waldren ankom i en alder af blot 29 år, under en ferie fra kunstnerlivet i Paris, til Deià i 1953. Som så mange andre, faldt William Waldren med det samme for Mallorcas charme og naturlige skønhed. På dette tidspunkt, undergik Paris’ ellers så flamboyante kunstnerkultur en større nedtur. Deià var blevet kendt som et kunstnerisk tilflugtssted af flere malere og forfattere, der alle havde fundet stor inspiration til til nogle af deres største værker her.

Stærkt inspireret af Mallorcas mange talaioter og huler fra den sene bronzealder, besluttede Waldren at dedikere sig til at kortlægge Mallorcas præhistoriske tid.

Uden nogle forudsætninger for succes i form af uddannelse eller særlig viden indenfor arkæologi, begav Waldren sig i arbejdsiver i gang med sit arkæologiske eventyr. Allerede i begyndelsen af 1960’erne, havde Waldren gjort nogle ganske imponerende og skelsættende fund omkring Valldemossa, Deià og Sóller, heriblandt Son Muleta og Son Matge – nu begge populære udflugtsmål.

deia ferie mallorcas bjergeVed Son Muleta, gjorde han også et andet spændende fund, nemlig dele af skelettet fra den såkaldte Myotragus balearicus, bedre kendt som ‘Den Baleariske Dværg-antilope’. Dette pattedyr menes at have levet på Mallorca helt tilbage fra istiden, men er nu uddødt.

I samme periode, i starten af 1960’erne, mødte han Jacqueline Brown, som blev hans tredje kone. Ny inspiration indvirkede på hans blomstrende kunstnerkarriere og i april 1962, fik han kontrakt med det prestigefyldte Dwan Gallery i Los Angeles. Efter kontraktens ophør i 65, kunne Waldren igen dedikere sig selv fuldstændigt til Mallorcas imponerende historie, hvor han blandt andet fandt nye stratigrafier for De Baleariske Øer.

I tiden efter 1965, udviklede mange nye venskaber sig mellem Waldren og lokale jordejere omkring Deià og Sóller, som gav ham tilladelse til at grave efter nye og fantastiske arkæologiske fund. På samme tid arbejdede han hårdt for, at bygge og etablere sit researchcenter og hjem i Deià, hvor arkitekturen betød meget for ham – den skulle falde i naturlig balance med resten af Deià og Tramuntana-bjergene. For at tjene til alt dette, tog William Waldren en række arbejdsopgaver, blandt andet som diskoteks- og bardekoratør i Palma, under turismens kommercielle indtog på Mallorca i 1970’erne.

I 1974 blev William Waldren en del af den frivillige naturbevaringsorganisation, EarthWatch, der blandt andet bliver støttet af Heinze Foundation, National Geographic, og National Science Foundation. Over 3.000 frivillige har siden medio 70’erne, taget del i at gøre Museu Arqueològic de Deià, til en oplevelse med deres mange arbejdstimer som bidrag.

Efter mere end en dekade med udgravninger på Mallorca, besluttede Waldren sig for at søge ind på universitetet for at opnå en doktorgrad som bevis på sin teoretiske viden og færdigheder. Ikke uden besvær, kunne han i 1981 præsentere sit værk, ‘Aspekter af Balearisk Præhistorisk Økologi og Kultur’.

Waldren fremhævede lige siden denne doktorgrad, som en af hans største og vigtigste milepæle i livet.

Lokale seværdigheder omkring Deià

Robert Graves hus og museum

Son Marroig ejendom og pavillion med havudsigt

Miramar kloster med udsigt over havet

Kirken og den idylliske kirkegård

Real Cartuja, karteuserklosteret og Chopin-museet

Santuari de Lluc, Europas største kloster

Flere spændende destinationer i Tramuntana

Deià smukkeste landsby

Sóller ferielejlighed

Port de Sóller dansk rejseguide

Valldemossa rejseguide og lejlighed

Banyalbufar aktiviteter og lejlighed

Esporles lejlighed og aktiviteter

Bunyola lejlighed og aktiviteter

Estellencs lejlighed 

Pollenca byguide gamle by

Port de Pollenca dansk rejseguide og hotel

Cala Sant Vicenc hotel og rejseguide

Llucalcari hotelophold

Puigpunyent lejligjed feriehus

Galilea ferievilla og aktiviteter

Orient finca hotel

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?