Monestir Concepcionista

Besøg Monestir Concepcionista, et af Mallorcas ældste paladser og klostre i Sineu
Det gamle “Palau dels Reis de Mallorca” (Kongeslottet på Mallorca), blev beordret bygget af kong Jaume II i år 1309 på fundamentet af et islamisk ‘Alcasser’ (islamisk palads), sandsynligvis tilhørende Emir Mubaxir (Mubashshir Nasir al-Dawla), som døde tilbage i år 1114.
Mellem år 1319 og 1523, fungerede paladset som domshus. I 1319 indsatte kongen nemlig en jurisdiktion i Sineu, der var repræsenteret i en såkaldt Veguer de Forà, en domsmand der skulle afgøre retslige tvister i Mallorcas landdistrikter. Veguer de Forà blev tildelt det netop færdigbyggede palads i Sineu, hvorfra denne kunne residere.
I år 1523, ved hjælp fra donationer givet af Kong Felipe II, kunne nonne-ordenen, Søstrene af den Ubesmittede Undfangelse, indtage paladset og gøre det til et kloster. For at kunne tillade Søstrene af de Ubesmittede Undfangelse at flytte ind og etablere et kloster, måtte Mallorcas Ærkebiskop, Joan Vich i Manrique, først udpege tre nonner til at styre ordenen. Han valgte fra klosteret, Convent de Santa Margalida de Palma, søster Aina de Puigdorfila (abbedisse), søster Úrsula Cortoner (datter af ridder Nicolau Cortoner i Sala) og søster Mariana Aixartell, som alle tilflyttede Monestir Concepcionista den 6. januar 1523.
Restaureringer og udvidelser af Monestir Concepcionista var særligt intense omkring 1600-tallet, hvor klosteret fik sit komplekse arkitektoniske sammensurium af royal residens og nonne-ordenens strenge religiøse afsondrethed. De religiøse tilhængere satte jerngitre for vinduerne, byggede køkkenet i klosteret, sammen med andre opholdsrum, samt forstærkede træloftet og væggene ved grundplan. Mellem 1616 og 1686 lykkedes det klosterets nonner at generhverve syv særlige værdigenstande, som havde været fast inventar i det royale palads, men var blevet solgt til private samlere. Klosterets seneste renovering skete i 1987, hvor tårnet, Torre de l’Homenatge, gennemgik et større renoveringsarbejde.
Monestir Concepcionista var blandt de absolut fattigste på hele Mallorca, og for at overleve måtte nonnerne arbejde med traditionelt håndværk for at overleve. Typiske opgaver for nonner bestod i skrædderarbejde, bagning af bunyols, coques og congrets samt opdræt af silkeorme til produktion af dyre silketørklæder.
Til venstre for Monestir Concepcionista kirken, i væggen der danner en ret vinkel med selve klostret, finder du indgangspartiet. Foyeren har et rektangulært grundplan med krydshvælvinger i loftet og imponerende stensøjler med religiøse motiver indgraveret i dem. I væggen til højre finder du en dør der leder til korridoren, kaldet sa Llongeta, som fører dig til ‘Pati de la Reina’ – Dronningens Patio.
Den gamle kapitelsal blev beskrevet af den kendte ærkehertug, Luis Salvador af Østrig, med en rillet søjle med spiral stilk, der understøtter og fordeler lyset fra det store runde vindue. På overetagen, som du kommer til via en trappe i renæssancestil, finder du en lang korridor der fordeler de forskellige opholdsrum, hvor nonnerne har boet.
I gaden ved siden af Monestir Concepcionista (Carrer del Reverend Arnau Ramis), finder du et nygotisk kapel fra omkring år 1880, hvor kirkegården har været. Du kommer direkte ned til kapellet via stentrappen, Escala de Palau.
Sineu
Sineu er for mange af de lokale indbyggere, selve hjertet af Mallorca, ikke kun pga af beliggenheden lige i centrum af øen, men også fordi det var her et af øens første kongeslotte blev bygget og fordi det menes at klokkeværket i den enorme sognekirke holder verden i gang. Sineu er en charmerende by, særligt kendt for det store marked hver onsdag, der tiltrækker sig tusindvis af turister der kommer valfartende hertil for at gå på opdagelse i en verden af tilbud og gøre en god handel. Sineu er desuden hjemsted for en række spændende historiske seværdigheder, som den store Santa Maria kirke, den gamle kongeslot og kloster, det gamle hospice, minimerklosteret der nu er rådhus eller den fine mølle Molí d’en Pau.
Flere seværdigheder omkring Sineu
Pla de Mallorca
Pla de Mallorca er den region hvor du finder de mest rurale og landlige omgivelser på øen, og ofte kendt som ‘det indre Mallorca’. Pla de Mallorca er den mindst turistede region, her er det landbrugssamfund og traditioner der dominerer livet. Men det er ikke ens betydning med at du ikke skal besøge områder, tværtimod. De mange rolige landeveje gør regionen til et paradis for cyklister, byerne har et utal af historier at fortælle, de mange begivenheder og markeder, de autentiske lokale restauranter og barer, og så er der selvfølgelig de lokale indbyggere der simpelthen elsker når turister kommer forbi og kigger på deres by.
Udforsk es Pla regionen her