Søg
Close this search box.

Els Molins (møllerne) i Felanitx

Bakke med gamle mølletårne uden for byen Felanitx på øen Mallorca.

Els Molins de Felanitx – Møllerne i Felanitx

Blandt Mallorcas varemærker, kommer vi bare ikke uden om øens særlige møller. Den brede tilstedeværelse af vindmøller i Felanitx – hele 70 af slagsen – er et godt eksempel på den vigtige betydning møllerne har haft på kornindustrien gennem tiden på Mallorca.

I det 17. århundrede var møllerne i byen associeret i et fornemt forbund, sammen med møllerne fra henholdsvis Llucmajor, Manacor og Montuïri. Møllerne i Felanitx valgte dog i 1789, at starte deres eget forbund, da byen var oppe på 25 aktive møller. Op gennem det 18. og 19. århundrede, hvor Felanitx virkelig var på den grønne gren set i lyset af den blomstrende vinindustri, steg antallet af vindmøller nærmest konstant og stagnerede først op gennem det 20. århundrede, da nye energikilder kom til byen.

I gamle dage stod mange af møllerne i udkanten af byen, men som Felanitx gradvist voksede sig større, blev møllerne integreret i det urbane bybillede. Tag dig dog alligevel et øjeblik og nyd de af møllerne, der står på bakkerne rundt om byen og læg mærke til de fantastiske silhouetter de kaster af sig, dit kamera vil tigge dig om et billede.

En typisk konstruktion for møllerne i Felanitx, er en rektangulær base som var møllerens hus, et cylinderformet tårn ovenpå, forbundet via en stentrappe indbygget i væggen af møllen.

 

Flere flotte gamle møller du skal opleve på Mallorca