Esglèsia de Santa Creu

facade på santa creu kirke i palma
Om

Santa Creus arkitektur

Santa Creu er blandt de fire ældste kirker i Palma, sammen med Santa Eulàlia, Sant Jaume og Sant Miquel.

Konstruktionen af Santa Creu begyndte i 1335, få år efter den katalanske erobring af Mallorca i 1229, den stod færdig og blev indviet i 1371.

I 1440 blev kirken udvidet til sine nuværende dimenssioner, hele 26 meter i bredde og 48 meter i længde, denne udvidelse beskrives i et historisk dokument som ‘den nye kirke’.

Interessant at lægge mærke til ved ydersiden af kirken er, at hovedindgangen er efterladt ufærdig, mens den nordlige indgang langs siden er flot dekoreret af skønne udskæringer. Denne indgang er lavet som hæder til Santa Helena, moder af kejser Konstantin den Store. Indgangen menes at være udført i 1500-tallet pga. den manieristiske stilart, der netop forsøger at skjule funktionalitet ved at dekorere med detaljerede relieffer og udskæringer. Bla. Michelangelo blev associeret med manierisme.

Særlig interesse i Santa Creu

  1. Kirkens orgel, som er det tredjestørste orgel på hele Mallorca. Det har 4 klaviaturer fordelt på tre niveauer med 30 pedaler. Arbejdet med at bygge orgelet begyndte 1740, det var den kendte orgelbygger og organist, Damià Caimari som skulle stå for det, men nåede ikke at færdiggøre det før sin død. Orgelet blev først færdigbygget i slutningen af 1800-tallet af Julià Munar, som satte det tredje klaviatur på. Mellem 2011 og 2015, fik den flamske orgelbygger, Wilfried Praet æren af at færdiggøre og forbedre lydkvaliteten i det enorme instrument, han satte det fjerde klaviatur på.
  2. Det store barokke alterstykke fra 1500-tallet, lavet af den berømte mallorcinske kunstner, Gabriel Mòger, som indeholder smukke billeder af bla. Santa Helena og Carmen.
  3. Det tredje sidekapel på venstre side er dedikeret til Kristus hjerte. I dette kapel finder I graven tilhørende Antonio Barceló, en berømt admiral i den spanske flåde. Barceló var ingeniøren og hjernen bag de krigsskibe der blev brugt under belejringen af Gibraltar i 1779.
  4. Graven tilhørende Sant Llorenç, en ridder under Kong Jaume Erobreren, der havde en vigtig rolle i erobringen af Mallorca. Sant Llorenç fik desuden opkaldt Selvas sognekirke efter sig, sammen med vejen der løber på bagsiden af kirken, Carrer de Sant Llorenç.
Hvor

Palma

Palma er Mallorcas og de baleariske øers hovedstad, en by der flere gange er kåret som den bedste by i verden at bo i. Palma har en lang og spændende historie, der tager os helt tilbage til dens grundlæggelse i romertiden. Gennem mere end et årtusind har flere kulturer haft sat deres præg på byen, som på mange måder ebber af kulturhistorie og mangfoldighed. Palma er et oplagt besøgsmål på enhver tur til Mallorca, der er altid noget at se eller lave her, f.eks. en shoppingtur i de mange butikker omkring hjertet af byen, eller en tur på cafe eller restaurant. Palma er samtidig hjemsted for nogle utrolige seværdigheder, der nok skal få kameraet frem. Besøg bla. Sa Seu katedralen, Bellver-slottet, Almudaina-paladset, de arabiske bade, Casal Solleric, Sant Francesc klostret, tag en tur med veterantoget til Sóller eller udforsk byens arkitektoniske perler. Ønsker du at bo i Palma, kan du glæde dig til en række sublime luksushoteller som ligger i smukke historiske bygninger i hjertet af byen, hvor opvartning og romantik er notorisk.

Palma sightseeing, seværdigheder og aktiviteter

Flere seværdigheder i Palma

Opdag flere rejsemål nær Palma

Cala Major

Ca’n Pastilla

s’Arenal

Flere

Flere kirker på Mallorca

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?