Søg
Close this search box.

Esglèsia de Santa Creu

Facade og indgang til Santa Creu kirke i byen Palma på Mallorca.

Santa Creus arkitektur

Santa Creu er blandt de fire ældste kirker i Palma, sammen med Santa Eulàlia, Sant Jaume og Sant Miquel.

Konstruktionen af Santa Creu begyndte i 1335, få år efter den katalanske erobring af Mallorca i 1229, den stod færdig og blev indviet i 1371.

I 1440 blev kirken udvidet til sine nuværende dimenssioner, hele 26 meter i bredde og 48 meter i længde, denne udvidelse beskrives i et historisk dokument som ‘den nye kirke’.

Interessant at lægge mærke til ved ydersiden af kirken er, at hovedindgangen er efterladt ufærdig, mens den nordlige indgang langs siden er flot dekoreret af skønne udskæringer. Denne indgang er lavet som hæder til Santa Helena, moder af kejser Konstantin den Store. Indgangen menes at være udført i 1500-tallet pga. den manieristiske stilart, der netop forsøger at skjule funktionalitet ved at dekorere med detaljerede relieffer og udskæringer. Bla. Michelangelo blev associeret med manierisme.

Særlig interesse i Santa Creu

  1. Kirkens orgel, som er det tredjestørste orgel på hele Mallorca. Det har 4 klaviaturer fordelt på tre niveauer med 30 pedaler. Arbejdet med at bygge orgelet begyndte 1740, det var den kendte orgelbygger og organist, Damià Caimari som skulle stå for det, men nåede ikke at færdiggøre det før sin død. Orgelet blev først færdigbygget i slutningen af 1800-tallet af Julià Munar, som satte det tredje klaviatur på. Mellem 2011 og 2015, fik den flamske orgelbygger, Wilfried Praet æren af at færdiggøre og forbedre lydkvaliteten i det enorme instrument, han satte det fjerde klaviatur på.
  2. Det store barokke alterstykke fra 1500-tallet, lavet af den berømte mallorcinske kunstner, Gabriel Mòger, som indeholder smukke billeder af bla. Santa Helena og Carmen.
  3. Det tredje sidekapel på venstre side er dedikeret til Kristus hjerte. I dette kapel finder I graven tilhørende Antonio Barceló, en berømt admiral i den spanske flåde. Barceló var ingeniøren og hjernen bag de krigsskibe der blev brugt under belejringen af Gibraltar i 1779.
  4. Graven tilhørende Sant Llorenç, en ridder under Kong Jaume Erobreren, der havde en vigtig rolle i erobringen af Mallorca. Sant Llorenç fik desuden opkaldt Selvas sognekirke efter sig, sammen med vejen der løber på bagsiden af kirken, Carrer de Sant Llorenç.
 

Flere kirker du skal opleve på Mallorca