Landsbykirken i hjertet af Bunyola, Sant Mateu

Billede af kirken Sant Mateu i byen Bunyola paa Mallorca

Her ses kirken Sant Mateu på sin plads i hjertet af Bunyola


Efter den catalanske erobring af Mallorca i 1229, blev sognet Bunyola grundlagt af provsten af Terragonien, Ferrer de Pallarès.

Allerede i 1248, melder historiebøgerne om en kirke i sognet ved navn Santa Maria de Bunyola. Den nuværende kirkekonstruktion, som er dedikeret til byens skytshelgen Sant Mateu, menes at være bygget ovenpå hele 3 tidligere kirker, alle videreudviklinger af den primitive kirke fra 1248.

På initiativ af sognepræsten Simó Masroig, blev kirkens første klokketårn opført i 1750, med en højde på 30,5 meter. I sammen periode stod sakristiet færdigt. Mellem 1755 og 1786 blev det store kirkeskib færdigbygget, med en længde på 36 meter og bredde på 12 meter plus sidekapellerne.

Resultatet endte med en barok bygning, med en kombination af forskellige arkitektoniske stilarter, som var tendensen på daværende tidspunkt. I kirkens apsis ses romanske hvælvinger i loftet, mens sidekapellernes er i gotisk stil.

I hovedskibet ses en smuk medaljon med polykrome basrelieffer, med indgraverede årstal der hver indikerer årene for de forskellige konstruktioner af kirken.

Hovedindgangen i facaden der vender ud til Carrer de l’Església ved Sa Plaça, er elegant udført med mallorcinske natursten. I frisen ses årstallet 1761 og over det, et relief af Bunyolas skytshelgen, Sant Mateu, udført af den berømte billedhugger billedhugger Andrew Carbonell.

I bunden af kirkens apsis ses en kæmpe træaltertavle beklædt med guld. Altertavlen blev udført af Andreu Torrens og senere restaureret af billedhuggeren William Torres. I centret af altertavlen, der har karakter af både gotisk og renæssancestil, ses et portræt af Jomfru Maria med et æble i hånden som symbol på frugtbarhed.

På præsteboligen, som er en tilbygning til kirken, ses et smukt mønster af malede kakler, der giver et motiv af Jesu hjerte og Maria hjerte. Til højre for indgangen ses et motiv af Sant Domingo og til venstre et motiv af Sant Agusti (sankt Augustine).

I den store altertavle ved døbefonten, ses under billedet af Sant Mateu, Sant Bartomeu, Nostra Señora de Bunyola samt Sant Antoni de Padua. Altertavlen er udført i mallorcinsk marmor, belagt med bronze. Døbefonten er ligeledes udført i mallorcinsk marmor.

Kirkens mange kapeller bærer hver en unik udsmykning samt imponerende altertavler. Nyd de smukke skatte, når du bevæger dig rundt i Bunyolas enorme kirke.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

©2021 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?