Søg
Close this search box.

Mandelsæsonen på Mallorca 2018

I denne artikel

Om en god uges tid er det atter tid til det spektakulære naturfænomen, mandeltræernes udspring på Mallorca.

Mere end 7 millioner mandeltræer springer ud, og efterlader Mallorcas overflade med en dyne af hvide og lyserøde silkebløde blade samt en skøn feminin duft i den friske luft.

Mandelsæsonen er en højtid på Mallorca, som fejres med en stor mandel-festival i byen Son Servera på østkysten i begyndelsen af februar.

Sund rejsesnack

Når du snupper en håndful mandler som del af et let mellemmåltid, måske i flyveren på vej til Mallorca, dyrker du faktisk en ældgammel rejsetradition, som særligt sømænd og handelsrejsende brugte på lange rejser mellem kontinenter.

Mandler har været dyrket og brugt i kosten på Mallorca siden romernes tid, sandsynligvis allerede før den tid, da fønikere handlede med mandler i Nordafrika omkring 800 f.Kr., og på dette tidspunkt dominerede store dele af det sydlige middelhavsområde. Romerrigets ekspansion og endelige erobring af Mallorca omkring 123 f.Kr., førte handlen og dyrkelsen af mandler med sig.

Mallorca har nu mere end 7 millioner mandeltræer, alle en vigtig del af øens økonomi og kultur. Mandeltræerne har optimale levekår i middelhavsklimaet på øen, hvor frost er en sjældenhed. Efter det barske angreb på vinstokkene på øen, af vinlus i slutningen af 1800-tallet, blev mandelplantagerne anlagt som en erstatning for de mistede indtægter fra vineksport.

Årlige mandel-marked på Mallorca

Den 4. februar er det atter tid til Mallorcas årlige mandel-marked, et stort og traditionsrigt marked fyldt med sanselige boder og underholdning.

Mandel-markedet starter allerede kl. 9:30 om morgenen og slutter ca. 14:30. Klokken 12:00 underholdes der i centrum af landsbyen med traditionelle mallorcinske danse og musiknumre, kendt som Cases de CA s’Hereu, udført af gruppen Sa Revetla.

Mandel-markedet er en stor begivenhed på Mallorca, som tiltrækker et bredt publikum, lokale som turister. Byen dekoreres i hvide og lyserøde farver, der sælges produkter af, eller med mandler, i boder i gaderne, ligesom kokke fra hele øen demonstrerer hvordan mandler anvendes i madlavningen.

Boost din sundhed med mandler – 9 grunde til at spise flere mandler

Mandler er sunde, med højt indhold af umættede fedtstoffer, vitamin B + E.

Mandler har desuden flere videnskabelig beviste sundhedseffekter på vores krop.

Mandler forebygger hjertekarsygdomme og hjernesygdomme, de supporterer vores fordøjelsessystem og hjælper med vedligeholdelsen af vores hud.

Mandler anvendes også typisk i moderne diæter, da mandlernes rige indhold af umættede fedtsyrer og naturlige sukker, sikrer en god mæthedsfølelse samt regulerer vores blodsukker, så vi undgår livsstilssygdomme som diabetes 2.

Sidst men ikke mindst, er mandler vanvittigt effektive når det kommer til at styrke vores knogler og tænder.

 

Forebygger hjertesygdomme

Mandlers to nøglefordele, monoumættede (enkeltumættede) fedtsyrer og antioxidanter, er i høj grad med til at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme. Mere specifikt, er det de plantebaserede antioxidant flavonoider som i høj grad er til stede i mandlens skal og rig på vitamin E, som er med til at styrke arteriernes sundhed og reducere inflammation.

Mandler med at forhindre skade på arterievæggene, samt beskytte mod farlig plaque-opbygning som fører til blodpropper. Ernæringen fra mandlerne er også med til at støtte op om det sunde kolesterol og blodtryksniveau, som er med til at bekæmpe unaturlig vægtforøgelse og fedme, som er blandt de primære risikofaktorer forbundet med hjerteanfald og slagtilfælde.

 

Styrker hjernen

Nogensinde hørt om hjernemad? Mandler er noget af det bedste du kan spise for at styrke din hjerne! Mandler indeholder riboflavin samt L-carnitin, to vitaminer med positiv effekt på vores neurologiske aktivitet og forebyggende for kognitiv tilbagegang.

Særligt ældre mennesker anbefales at spise nødder et par gange ugentligt, da næringsstofferne har bevist effekt i forebyggelsen af hjernesygdomme som Alzheimer og Demens.

 

Vedligeholder hudens sundhed

Mandler er rige på vitamin E og antioxidanter, som nærer huden og reducerer tegn på aldring. Flere forskningsresultater har desuden peget på, at mandlers høje koncentrationer af stoffer som catechin, epicatechin samt forskellige flavonole antioxidanter, har en direkte bekæmpende effekt mod hudkræft samt oxidativt stress, som typisk ses i forbindelse med dårlig kost, forurening og UV lys.

Mandlernes sunde fedtstoffer plus deres evne til at forbedre cirkulationen, er med til at holde huden hydreret og i bedre stand til at helbrede sår.

 

Regulerer blodsukkeret og forebygger diabetes II

Mandler høje koncentrerede indhold af enkeltumættede fedtsyrer er med til at nedsætte hastigheden af den process hvor sukker spreder sig i blodet.

Foruden at kontrollere og stabilisere blodsukker og forhindre insulin-immunitet, nedsætter mandlens næring også andre diabetes risikofaktorer, som unaturlig kropsfedt, inflammation og oxidativt stress.

 

Hjælper med dit vægttab og forhindrer overspisning

Sunde fedtsyrer og kostfibre hjælper i en slankekur, netop fordi disse to elementer giver en utrolig mæthedsfølelse som reducerer behovet for snacking og overspisning. Mæthedsfølelsen var en af mange grunde til at mandler blev anvendt af handelsrejsende i romerriget.

Studier har påvist, at folk der hyppigt spiser mandler og nødder, generelt bevarer en sund kropsvægt og undgår overvægt. Udover det har andre studier vist, at folk på diæt som spiser mandler dagligt, har lettere ved at undgå overindtag af kulhydrater og bevare en sund gennemsnitlig kropsvægt.

 

Stimulerer næringsoptag

Din krop har brug for tilstrækkelige mængder fedt i kosten for korrekt at kunne absorbere “fedtopløselige” næringsstoffer, som vitamin A og D. Mandler anses også for at være en af de eneste nødder, som hjælper med at alkalisere fordøjelseskanalen, reducere syreopbygningen og balancere kroppens PH-værdi. En sund PH-værdi i kroppen, er afgørende for et godt fordøjelsessystem, immunitet og sygdomsforebyggelse. Derudover kan næringsstofferne i mandler hjælpe med at regulere fordøjelsesenzymer, der er involveret i næringsekstraktion, kolesterol syntese og galdesyreproduktion.

 

Øger fordøjelsens overordnede sundhed

Ud over sunde fedtstoffer og alkalisk dannende molekyler, indeholder mandler (især i skallen på mandler) probiotiske komponenter, der hjælper med fordøjelse, afgiftning og sund bakterievækst i tarmfloraen – en nøgle til faktisk at udnytte næringsstoffer fra mad og forebygge mangel på næringsstoffer.

Undersøgelser tyder på, at mandler og mandelskal, kan føre til en forbedring af tarm-mikrobiotaprofilen, hvilket grundlæggende betyder at tarmens bakterieaktiviteter forbedrer og fremmer talrige sundhedsmæssige fordele som følge af forekomsten af præbiotiske egenskaber.

 

Mandler mod kræft

Mandler indeholder gamma-tocopherol, en type af vitamin E, der virker som en kraftig antioxidant, bekæmper frie radikaler samt oxidativt stress, alle ting direkte forbundet til kræft.

Man videnskabelige undersøgelser har fundet en direkte forbindelse mellem indtag af nødder og forebyggelse af kræft, særligt tyktarms, prostata og brystkræft. Læs undersøgelsen her (engelsk).

 

Vedligeholdelse af tænder og knogler

Mandler er en god kilde til spormineraler, herunder magnesium og fosfor, som er afgørende næringsstoffer i opbygningen og vedligeholdelsen af stærke tænder og knogler. Mandlers næringsmæssige fordele omfatter bla. evnen til at forhindre tab af tænder, bekæmpe hulrum, mindske risikoen for knoglebrud samt bekæmpe osteoporose.

 

Opskrift på cremet mandelsuppe a la mallorquí

INGREDIENSER

  • 1 liter hønsebouillon
  • 150 g smuttede mandler
  • 1 løg
  • 75 cl madlavningsfløde
  • 25 g smør
  • Salt
  • Peber
  • Ekstra jomfru olivenolie

 

FREMGANGSMETODE

  1. Start med at hakke løg og mandler. Tag en håndfyld af de hakkede mandler fra til dekoration.
  2. Svits løg i smør i en gryde, til de er gyldne. Tilsæt herefter de hakkede mandler, rør det sammen og tilsæt opblandet hønsebouillon. Bring det hele i kog, skru derefter ned, og lad simre i en halv times tid.
  3. Når den halve time er gået, tilsætter du madlavningsfløde og bringer det hele i kog igen.
  4. Pisk godt rundt i gryden, du skal have en cremet konsistens. Smag løbende til med salt og peber.

Den cremede suppe serveres i små skåle eller dybe tallerkener, pynt med de tilsidesatte hakkede mandler, og dryp lidt ekstra jomfru olivenolie over.

Populært lige nu

Palau de Almudaina, royalt palads i Palma by, på øen Mallorca i Spanien.

Palau de l’Almudaina

Almudaina-paladset er vel nok Palmas og Mallorcas mest betydningsfulde bygning; det var her Palma blev grundlagt. Almudaina-paladset er en del af Spaniens nationale arv, og en fantastisk oplevelse

Læs mere »

Steder der er smukke i mandelsæsonen på Mallorca