Beliggende i hjertet af Mallorca, omkring en halvtreds minutters kørsel fra lufthavnen, ved foden af ​​Tramuntana bjergene, finder vi landsbyen Binibona med nærmeste nabobyer, Caimari og Moscari blot få kilometer derfra.

Binibona fylder ikke meget på landkortet, ikke desto mindre er byen hjem for en af Mallorcas mest velansete restauranter og byder på herregårds- og fincaferie af flotteste karakter. Binibona er også et populært stoppested for vandrere, cyklister og andre sportsentusiaster, på vej op eller ned fra bjergene.

 

De hjemvendte sønner

Den første skriftlige dokumentation af navnet ‘Binibona’ stammer fra omkring år 1300. Men Bilamala, dokumenteret i år 1232, kunne have været det første navn af nutidens Binibona. I år 1250 nævnes byen som Benimalen og i 1290 som Benimala. Navnet blev formentlig ændret på grund af overtro.

Ikke desto mindre, ifølge sprogforskeren Joan Coromines, fremgår det, at navnet stammer fra før den mauriske periode på øen. Vi stadig kan finde mange landsbyer i dette område med præfikset ‘Bini’ som betyder ‘hus’, som stammer fra den mauriske periode. Navnet Binibona menes dog at stamme fra det latinske “pinna mala” (dårlige klipper).

Under den spanske borgerkrig og anden verdenskrig, led Binibona voldsomt under de dårlige konjunkturforhold i hele Spanien. Der var stor udvandring fra byen blandt befolkningen, som søgte arbejde i Mallorcas større byområder. Denne udvandring kom dog til ende, takket være omdannelsen af traditionelle antikke godser og bygninger, i takt med den stigende efterspørgsel på herregårdsferier fra turismen. Indbyggerne har siden formået at holde ved, i processen med at gøre Binibona til et attraktivt opholdssted, hvilket må siges at være lykkedes.

 

 

Binibona – En romantisk flække

Som centrum i en nationalpark, er en af de vigtigste trækkræfter i Binibona, naturen og de herligheder denne byder på. Derfor er det ofte vandrere, cyklister, klarere og mountainbikere, der søger herud for at opleve så meget af Mallorcas storslåede natur som muligt. Der findes en masse dejlige vandreruter, som fører dig rundt i bjergene med startpunkt lige i nærheden.

Men den smukke by tiltrækker ikke kun sports og naturentusiaster. Den flotte beliggenhed, med udsigt til bjergene på den ene side og de utallige olivenplantager til den anden, sætter et scenarie af ægte landlig idyl.

De to hoteller eller fincas i byen, har suveræne faciliteter med swimmingpool, massage, sauna og 5 stjernede restauranter, hvilket faktisk gør Binibona til det perfekte get away for par, der vil forkæle sig selv i hinandens selskab.

Binibona er en lille landsby, her er faktisk kun hotellerne og den lokale befolkning.

Derfor finder du heller ikke et ugentligt marked i byen, som du gør i andre landsbyer rundt om på øen. Du kan tilgengæld kører de få kilometer mod syd eller øst til én af nabobyerne, Caimari, Selva eller Moscari og få dette med.

Er du på Mallorca i november, ligesom mange andre vandre eller cykelentusiaster, så tag en tur til Caimari og oplev den store olivenfestival der løber af stablen den anden uge i november.

Caimari er Mallorcas største producent af olivenolier og det fejres hvert år med musik, dans og boder. 10 km syd for Binibona ligger Mallorcas tredje største by, Inca.

I Inca finder du masser shoppingmuligheder, populære cafeer samt en række af Mallorcas berømte cellars. Markedsdagen I Inca er torsdag på Plaza d’Espanya.

Binibona har ikke selv købmandsforretning, bank eller andre butikker. Derfor skal du til nabobyerne for indkøb af dagligvarer, hvis dette skulle blive nødvendigt.

 

 

Hvorfor ellers tage til eller forbi Binibona?

Efterår og vinter kan du nyde de tusindvis af mandeltræer, hvis blomster springer ud og lægger en fin hvid sky af blade over markerne. Efteråret er også svampetid på Mallorca, der gror over 15 forskellige spiselige svampe i bjergene. Du finder et utal af smukke natur og kulturoplevelser i området, de mange små landsbyer i omegnen har hver deres historie, charme og kendetegn, hvorfor det er et must at besøge disse til en forfriskning eller frokost. Områdets store varietet i landskabet, gør det spændende at udforske. Landevejscyklister nyder godt af de lange strækninger i den friske landluft i hjertet af Mallorca og Tramuntanabjergene med deres grønne karper indbyder til fordybelse.

Strande

Kommer kommer du i starten af efteråret eller slutningen af foråret, vil der stadig være temmelig varmt på Mallorca. Derfor kan en strandtur måske friste de fleste, når nu øen er hjemsted for nogle af Europas smukkeste og dejligste strande. Under 25 km fra Binibona ligger Puerto d’ Alcúdia, hvor du har omkring 14 km hvid sandstrand, men uden så mange turister som i sommermånederne. Du kan også tage over bjergene, forbi Mallorcas højeste punkt Puig Mayor, og nå de fantastiske strande Sa Calobra og Cala Tuent.

Santuari de Lluc

Det berømte kloster Santuari de Lluc ligger blot 15 km fra Binibona. Hvert år valfarter tusindvis af besøgende til dette kloster, for at opleve dets storhed i de smukke bjerglandskaber bland de højeste punkter. På klosteret har du mulighed for at spise en lækker middag eller frokost på den gode restaurant eller du kan overnatte der i en af de ombyggede værelser. Hvis du ønsker at vandre op til klosteret, kan det anbefales at tage til Caimari, for at vandre den smukke pilgrimsrute, Vell de Lluc.

Cuevas de Campanet

Mallorca er kendt for sine eventyrlige og mystiske drypstenshuler. Én af disse finder du blot 6 km fra Binibona, i udkanten af byen Campanet. Ved et besøg i disse huler, får du en fin guidet tur på godt en time, hvor du har god tid til at iagttage de mange stalaktitter, formet gennem tusinder af år.

 

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?