Søg
Close this search box.

Llubí

Llubí rejseguide, aktiviteter og overnatningstilbud

Langt ude på landet, blandt fascinerende vindmøller og uendelige dyner af mandeltræs plantager, finder du en af Mallorcas små hemmelige oaser, hvor turismen endnu ikke har kastet en skygge fra sig. Llubí er en af disse oaser, hvor alting bare går en smule langsommere.

Hvis du kan lide tanken om “det traditionelle Mallorca”, så vil en afslappet tur rundt i de gamle gader og stræder i Llubí, hurtigt give dig følelsen af at være mere, end blot en besøgende i byen. Det flotte landskab der omgiver Llubí, giver plads til mange forskellige typer besøgende, særligt dog er cyklister, som har rig mulighed for at udforske Mallorcas Es Pla region på landevejene.

Desuden er Llubí kendt og berømt på øen for dens mange traditionsrige fiestas.

I denne guide

Vælg Llubí for

Her ligger Llubí

Llubi by på kort over Mallorca.

Bedste overnatningssteder og opholdstilbud i Lloseta

Her får du i fuldstændig ro og afsondrethed i luksusfaciliteter. Herude styrer du selv dagens tempo, du lejer en bil eller cykel, og planlægger selv hvordan ferien skal bruges, uden indblanding fra udefrakommende elementer.

Hotel i Llubi by på Mallorca i Spanien.

Vista de la Vila

Booking.com
Bed & Breakfast i Llubi by på Mallorca, Spanien.

Casa Mona Turismo de Interior

Booking.com
Feriehus i Llubi på Mallorca i Spanien.

Can Guapo

Booking.com

Seværdigheder og oplevelser omkring Llubí

Der er en masse ting at se i Llubí, om du vælger at tilbringe ferien her eller blot komme til en af byfesterne, kan du få både en halv og heldagstur ud af besøget i byen. Llubí sprudler på ingen måde med imponerende slotte eller funklende juveler – derimod en lang række lokale og regionale skatte, der sammen fortæller Mallorcas fascinerende historie.

Nyd den typiske mallorcinske arkitektur blandt de mange Fincas og vindmøller, mens du indånder den friske luft herude. Du kan også se en hel landsby efterladt fra talaiotkulturen på øen og opleve, vhordan livet på øen var for 3.000 år siden.

Tag turen op til det lille bjergtop-kapel Ermita del Sant Crist de la Salut del Remei

Én af de mest markante seværdigheder i Llubí, er det lille kapel på bjergtoppen over byen, Ermita del Sant Crist de la Salut del Remei. Heroppefra kan du nyde nogle af de mest magiske udsyn over området, mens du snuser rundt om det fredfyldte lille kapel. Kapellet bliver særligt brugt første tirsdag efter Påske, hvor indbyggerne samles og drager herop til picnic og gudstjeneste.

Besøg Ermita del Sant Crist de la Salut del Remei

Oratori de Cocó

I udkanten af Llubí finder du resterne af en forhistorisk landsby, der stammer fra omkring 1.100 f.Kr., et levn fra den særlige baleariske Talaiotkultur, der var karakteriseret ved konstruktionen af tårne. I landskabet omkring Talaiot dels Racons finder du også andre levn fra denne fascinerende svundne tid.

Besøg Talaiot dels Racons

Tag på opdagelse i den baleariske forhistorie ved Talaiot des Racons

Hvis du er glad for et godt glas vin, så er du kommet til det helt rigtige område på Mallorca. Nabobyen Binissalem er kendt som Mallorcas vinhovedstad, men du behøver faktisk slet ikke at forlade Lloseta for at nyde en smagfuld vinoplevelse. Vingården Castell Miquel ligger i smukke og fredelige omgivelser på bjergsiden over Lloseta, og byder indenfor på guidede besøg næsten hver dag. På vingården kan du smage nogle af signaturvinene skabt af en kreativ kombination af lokale druer og krydderurter, der forstærker smagen.

Son Rafal bydelen

Rundt omkring i byen står gamle smukke stenkors, som der gør i mange landsbyer. Disse stenkors fungerede i gamle dage primært som markører for landsbyens grænser. Men flere af stenkorsene havde også en anden funktion, f.eks. stenkorset Son Rafal, der blev brugt af bønderne til at bede om regn. På den anden side af gaden ser du Son Rafal møllen, en af de bedst bevarede i området.

Església de Sant Fileu, Llubís sognekirke

Sant Fileu er sognekirken i Llubí, og dedikeret til byens skytsengel. Kirken blev rejst i det 17. århundrede, og indenfor kan du nyde en serie smuk barok arkitektur i sidekapellerne.

Molí d’en Suau / Mallorcas biavlermuseum

I hjertet af Llubí finder du den gamle mølle, Suau. Inde i møllen har Mallorcas eneste biavlmuseum til huse, et privat museum der kun er åbent efter aftale, eller i forbindelse med festligheder i byen, som f.eks. ved honningmessen i november. Museet byder på mere end 150 samleobjekter af forskellige redskaber til biavl, der demonstrerer fagets udvikling helt tilbage fra middelalderen.

Andre skønne aktiviteter omkring Llubí

Vandring

Hvis elsker at gå ture, så vil du elske at slentre rundt omkring i Llubís natur. Herude blandt marker og enge er der en dejlig larmende stilhed, samt en særlig frisk og ren luft der kun fås i rurale landdistrikter.

Som tidligere nævnt, er der også et par gode besøgsmål der er helt oplagte til en vandretur i det fri, navnlig den forhistoriske landsby Talaiot des Racons og bjergtop-kapellet Ermita del Sants Crist de la Salut del Remei.

Cykling

Cykling er jo nærmest en selvskrevet sport på Mallorca efterhånden. Det er helt vildt så populært cykling er blevet over de seneste 10 år. Llubí er et fantastisk sted for cykling, pga. de mange brede og rolige landeveje, beliggenheden mellem marker, kyster og bjerge, samt muligheden for god restitution.

Kør nord på og nyd Mallorcas bedste strande

En kort køretur i bil, og du når Port d’Alcúdia og Playa de Muro, to områder med nogle af øens bedste strande, navnlig Playa de Muro.

Tag på golfbanen

Hvis golf er spillet, så har du gode betingelser på Mallorca. Øen tilbyder hele 21 golfbaner der åbne for offentligheden, med godt design og middelsvære niveauer, der nok skal underholde de fleste handicaps.

Mod nord finder du Golf Alcanada og Golf Pollenca, mens du i udkanten af Palma finder Arabellas tre baner; Son Muntaner, Son Vida og Son Quint.

Spisestederne i Llubí

Llubí er særligt kendt for dyrkning samt produktion af kapers. Derfor er det naturligt, at du vil opleve byens “stolthed” på de fleste menukort.

Der ligge en beskeden håndhund spisesteder i Llubí, særligt restaurant Daica på Carrer Nou kan anbefales for et kulinarisk eventyr. Alle restauranterne her i byen er lækre og har i virkeligheden ganske høj standart.

 

Marked i Llubí

Der er selvfølgelig også markedsdag i Llubí, hver tirsdag samles byens indbyggere på det centrale torv, Placa de la Església, lige ved kirken. for at købe og sælge. Her har du god mulighed for at smage på de lokale råvarer, særligt skal du gå efter kapers og mandler på dette marked. Du finder selvfølgelig også tøj, lædervarer samt lokalt håndværk, men hvis du går efter disse ting, vil jeg anbefale at du smutter til Sineu on onsdagen eller Inca om torsdagen.

Indkøb i Llubí

Llubí er en typisk landsby, hvor der ikke er så travlt. Det afspejles også i byens (begrænsede) butiks -og handelsliv. Her er selvfølgelig til de mest nødvendige behov og lyster, men du finder ikke mange inspirerende butikker at ose rundt i. Tag hellere en tur til den nærliggende Inca, der har et blomstrende shoppingliv, og hvor du desuden finder en række fantastiske spisesteder.

Årlige Begivenheder i Llubí

Llubí er som så mange andre små landsbyer på Mallorca, et sted hvor traditioner og lokale skikke lever i bedste velgående. Flere gange i løbet af året fejres disse traditioner med dans og fest i gaderne, der gør det både sjovt og interessant at besøge den ellers søvnige landsby på heden. Særligt i slutningen af november, hvor den årlige honningfestival løber af stablen er der virkelig gang i gaden, da dette evnt tiltrækker mange tusind mennesker.

Juni

Tapas amb tàperas

Kapers udgør størstedelen af Llubís landbrugsproduktion, som området har lange traditioner for at dyrke. Derfor afholdes der hvert år i juni en særlig kapers-dag, hvor byens spisesteder går sammen om at lave en tapas-rute, hvor du kan få tapas med kapers til småpenge.

 

Juli

Festes de Sant Fileu

Gennem den sidste uge af juli fejrer indbyggerne i Llubí deres skytshelgen, Sant Fileu. Gennem ugen arrangeres et væld af aktiviteter og kulturelle indslag til glæde for både de lokale og turister, der kommer for en særlig oplevelse. Typisk vil der være lege, konkurrencer, udstillinger, udendørs spisninger, koncerter og opvisninger af forskellig art.

 

November

Sa Fira

Sa Fira er et traditionel landbrugsmarked eller efterårsmesse, der afholdes på en tirsdag i midten af november. På markedet finder du udstillinger, typiske mallorcinske produkter samt gastronomiske oplevelser. Der er desuden optrædener med bla. batucada-trommer.

 

Fira de la Mel – Honningfestival

Et af de helt store events i Llubí er den årlige honningfestival, der afholdes den tredje søndag i november. Honningfestivalen er den eneste af sin slags på Mallorca, og hylder Llubís mangeårige traditioner inden for biavl.

På honningfestivalen kan du møde biavlere fra både Mallorca, Menorca og Ibiza, der sælger unikke produkter lavet af eller på honning, eller bare lækker kvalitetshonning. Her er også konkurrencer der kårer de mest originale variationer af honning og højeste kvalitet.

Honningfestivalen er et must hvis du har en sød tand og vil smage noget unikt.

Llubís historie

Intet mindre end 30 forskellige steder i området omkring Llubí viser tegn bo menneskelig beboelse fra forhistorisk (pre-talaiotisk 1400 f.Kr.) og talaiotisk (1400 – 123 f.Kr.) tid. Et af de mest velbevarede beviser, er talaioten En Racons, lige syd for Llubí på vejen mod Sineu.

Romerne har også afgjort haft bosat sig omkring landsbyen- og en romersk villa og gård har ligget placeret på Son Mulet, lige sydøst for landsbyen. Mauriske besættelser af området er lidt af et mysterium, fordi mens området var en del af området Murûh (nu Muro), findes er tidlige referencer til et islamisk slot, som desværre aldrig er blevet fundet. Landsbyen blev omtalt som Castell-Llubí, indtil det 19. århundrede og navnet siges at stamme fra Aben-Lubi, en arabisk gård i området.

Efter den katalanske erobring af Mallorca i år 1229, skænkede Kong Jaume I, Llubí til Grev Hugo de Ampurias i 1232, som igen skænkede området til Bernat Descoll, abat de Sant Feliu de Guixols. Sant Feliu er i øvrigt protektor eller skytsengel for Llubí den dag i dag.

Llubí var som nævnt under administration af Muro, Santa Margarita og Maria de la Salut, helt frem til det 19. århundrede, hvor byen gennem tre forskellige faser opnåede selvstændigt bystyre. De tre perioder var, 1812-1814, 1820-1823 (kendt som den liberale treårsperiode) og endeligt i 1836.

Landbrug har helt tilbage fra romernes besættelse af øen, udgjort hovedindtægtskilden i Llubí, med dyrkning af vinstokke, mandler samt oliven. Ønsket om frigørelse fra Muro, skulle også ses i lyset af, at Llubí nød godt af højkonjunkturen gennem det 18. og 19. århundrede, hvor blandt andet mallorcinske vine stod i høj kurs i Europa, grundet vinpesten der hærgede voldsomt i slutningen af 1800 tallet. Desværre ramte vinpesten også Mallorca omkring år 1896 og Llubís økonomi røg med i faldet sammen med mange andre landsbyer, hvis industri var bygget udelukkende på landbrug.

I dag er Llubí nok mest af alt kendt for sin produktion af kapers i forskellige former samt honning. Særlig honningen skal fremhæves, når vi taler om Llubí. Honning er byens varemærke, der skiller Llubí ud fra andre dele af Mallorca, med forskellige smag og en festival der fejres hvert år.

Ofte Stillede Spørgsmål

Llubí ligger godt 45 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 55 euro og tage ca. 30 minutter.

Hvis du foretrækker en mere komfortabel transport, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her

Det ugentlige marked i Llub afholdes tirsdag morgen/formiddag centralt i byen.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 316