Llubí, ophold og guide

Langt ude på landet, blandt fascinerende vindmøller og uendelige dyner af mandeltræs plantager, finder du en af Mallorcas små hemmelige oaser, hvor turismen endnu ikke har kastet en skygge fra sig. Llubí er en af disse oaser, hvor alting bare går en smule langsommere.

Hvis du kan lide tanken om “det traditionelle Mallorca”, så vil en afslappet tur rundt i de gamle gader og stræder i Llubí, hurtigt give dig følelsen af at være mere, end blot en besøgende i byen. Det flotte landskab der omgiver Llubí, giver plads til mange forskellige typer besøgende, særligt dog er cyklister, som har rig mulighed for at udforske Mallorcas Es Pla region på landevejene.

Desuden er Llubí kendt og berømt på øen for dens mange traditionsrige fiestas.

Llubí rejseguide

Turisme er endnu ikke noget Llubí bærer meget præg af – landsbyens naturlige charme og udseende er stort set intakt. En tur ned gennem de mange små gader og stræder, afslører at Llubí er et typisk samfund i landdistrikterne på Mallorca, med dens særlige kalkstenshuse med grønne skodder for vinduerne og naturlig varme i byens atmosfære.

I sommerhalvåret er det helt almindeligt at se indbyggerne efterlader deres huse med åbne døre og vinduer, mens de bevæger sig ned til den lokale købmand eller café for at sludre lidt med andre indbyggere og handle dagens råvarer. Det er en by, hvor alle kender alle og hvor du som besøgende kan komme meget langt med et “hola” eller et høfligt nik med hovedet. Folk er meget hjælpsomme og de sætter pris på et besøg i deres lille lokalsamfund.

Indkvartering og overnatning i Llubí

I Llubí finder du en god håndfuld overnatningssteder. Selvsagt er byen ikke overreendt af turister, men vær alligevel ikke for sent ude, der er et stort publikum til disse eftertragtede Finas og Petit Hotels der dominer herude.

Her får du i fuldstændig ro og afsondrethed i luksusfaciliteter. Herude styrer du selv dagens tempo, du lejer en bil og planlægger  selv hvordan ferien skal bruges, uden indblanding fra udefrakommende elementer.

Samtlige overnatningssteder i Llubí har pool og udsigt over Mallorcas pastorale landdistrikter.Booking.com

Llubís historie

Intet mindre end 30 forskellige steder i området omkring Llubí viser tegn bo menneskelig beboelse fra forhistorisk (pre-talaiotisk 1400 f.Kr.) og talaiotisk (1400 – 123 f.Kr.) tid. Et af de mest velbevarede beviser, er talaioten En Racons, lige syd for Llubí på vejen mod Sineu.

Romerne har også afgjort haft bosat sig omkring landsbyen- og en romersk villa og gård har ligget placeret på Son Mulet, lige sydøst for landsbyen. Mauriske besættelser af området er lidt af et mysterium, fordi mens området var en del af området Murûh (nu Muro), findes er tidlige referencer til et islamisk slot, som desværre aldrig er blevet fundet. Landsbyen blev omtalt som Castell-Llubí, indtil det 19. århundrede og navnet siges at stamme fra Aben-Lubi, en arabisk gård i området.

Efter den katalanske erobring af Mallorca i år 1229, skænkede Kong Jaume I, Llubí til Grev Hugo de Ampurias i 1232, som igen skænkede området til Bernat Descoll, abat de Sant Feliu de Guixols. Sant Feliu er i øvrigt protektor eller skytsengel for Llubí den dag i dag.

Llubí var som nævnt under administration af Muro, Santa Margarita og Maria de la Salut, helt frem til det 19. århundrede, hvor byen gennem tre forskellige faser opnåede selvstændigt bystyre. De tre perioder var, 1812-1814, 1820-1823 (kendt som den liberale treårsperiode) og endeligt i 1836.

Landbrug har helt tilbage fra romernes besættelse af øen, udgjort hovedindtægtskilden i Llubí, med dyrkning af vinstokke, mandler samt oliven. Ønsket om frigørelse fra Muro, skulle også ses i lyset af, at Llubí nød godt af højkonjunkturen gennem det 18. og 19. århundrede, hvor blandt andet mallorcinske vine stod i høj kurs i Europa, grundet vinpesten der hærgede voldsomt i slutningen af 1800 tallet. Desværre ramte vinpesten også Mallorca omkring år 1896 og Llubís økonomi røg med i faldet sammen med mange andre landsbyer, hvis industri var bygget udelukkende på landbrug.

I dag er Llubí nok mest af alt kendt for sin produktion af kapers i forskellige former samt honning. Særlig honningen skal fremhæves, når vi taler om Llubí. Honning er byens varemærke, der skiller Llubí ud fra andre dele af Mallorca, med forskellige smag og en festival der fejres hvert år.

Seværdighederne i Llubí

Der er en masse ting at se i Llubí, om du vælger at tilbringe ferien her eller blot komme til en af byfesterne, kan du få både en halv og heldagstur ud af besøget i byen. Llubí sprudler på ingen måde med imponerende slotte eller funklende juveler – derimod en lang række lokale og regionale skatte, der sammen fortæller Mallorcas fascinerende historie.

Nyd den typiske mallorcinske arkitektur blandt de mange Fincas og vindmøller, mens du indånder den friske luft herude. Du kan også se en hel landsby efterladt fra talaiotkulturen på øen og opleve, vhordan livet på øen var for 3.000 år siden.

Restauranter i Llubí

Llubí er særligt kendt for dyrkning samt produktion af kapers. Derfor er det naturligt, at du vil opleve byens “stolthed” på de fleste menukort.

Der ligge en beskeden håndhund spisesteder i Llubí, særligt restaurant Daica på Carrer Nou kan anbefales for et kulinarisk eventyr. Alle restauranterne er lækre og har i virkeligheden ganske høj standart.

Aktiviteter omkring Llubí

Omgivelserne i og omkring Llubí er smukke, rolige og rustikke, hvilket sætter det mest idylliske billede på et typisk landdistrikt. Områderne er perfekte for cyklister der vil rundt på de lange landevejsstrækninger, der forbinder landsbyerne på Mallorca.

Ugentligt marked i Llubí

Der er selvfølgelig også markedsdag i Llubí, hver tirsdag samles byens indbyggere på det centrale torv, Placa de la Carretera for at købe og sælge. Her har du god mulighed for at smage på de lokale råvarer, særligt skal du gå efter kapers og mandler på dette marked. Du finder selvfølgelig også tøj, lædervarer samt lokalt håndværk, men hvis du går efter disse ting, kan det anbefales at tage markedet i Sineu eller Inca om torsdagen.

Begivenheder i Llubí

Selv om Llubí til tider kan virke lidt søvnig og stille, skal du ikke lade dig narre – Llubí er nemlig én af de livligste byer i forhold til lokale byfester og festivaler på Mallorca. Allerede den 17. januar er der dans i gaden, igen til påske og senere over sommeren fejres byens skytshelgen. Ikke nok med byfester, så er Llubí hvert år i november også vært for øens eneste honningfestival. Du kan læse meget mere om begivenhederne i Llubí under menupunktet af samme navn ovenfor.

Lørdagen før fastelavn kan du komme med til Fiesta i Siurell, en byfest hvor en kæmpe siurell (fløjte), formet som en dæmon bliver brændt. Lørdagen efter er det fastelavn, eller blot kendt som karneval.

Hvor ligger Llubí på Mallorca?

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?