Søg
Close this search box.

Kvindernes Internationale Kampdag - 3 inspirerende historier fra Mallorca

Modig kvinde kæmper i kamp.

I forbindelse med kvindernes internationale kampdag, de 8. marts, tænkte jeg, at jeg ville dele nogle episoder fra Mallorcas historiebøger, der virkelig sætter tyt streg under kamp. For selvom vi måske ikke ligefrem tænker fysisk kæmpende kvinder på kampdagen, så er det jo alligevel en dag, der hylder kvindernes selvstændighed og frigørelse.

Les Dons Valentes de Can Tamany

Den 11. maj, 1561, fandt et brutalt slag sted i Sóller, da osmanniske og algeriske pirater angreb området. Mallorcas hær måtte samles i Sóller for at modstå angrebet, og slås med piraterne, som heldigvis blev en succes. 

Under dette legendariske slag, fandt en episode sted, der har skrevet sig ind i Sóllers historie, navnlig de modige kvinder fra Can Tamany. Flere pirater angreb private huse for at tage kvinder og børn som gidsler og slaver, som var hvad de gjorde. 

Men kvinderne der boede på herregården Can Tamany gik til angreb, i stedet for at prøve at flygte. Med bjælker, som du tog fra dørene, lykkedes de med at overfalde piraterne og slå dem ihjel. 

Beliggende i Mallorcas mest frodige bjergdale, finder du Sóller, kendt som ‘Appelsinbyen’ på Mallorca. Dette sanselige område byder på både smuk natur, kulturarv og rigeligt med fantastiske spisesteder.

Madones de Andratx

Ligesom historien om Sóller, blev også Andratx hyppigt angrebet af pirater fra kystsiden. Den 2. august, 1578, blev byen udsat for et voldsomt overfald, som har skrevet sig ind i historiebøgerne.

Piraterne var i overtal, nådesløse i deres handlinger, og havde  et klart mål om at tage gidsler og værdigenstande. Men det blev ikke uden hård kamp, takket være de modige kvinder fra Andratx, der gennem bønner til Maria, fik styrken til at tage kampen op mod de brutale angribere.

Således blev Andratx’ hær forstærket og kom næsten i overtal, så den kunne modstå det voldsomme angreb.

Hvert år i august, hædres således Andratx’ kvinder med en storslået opvisning i den gamle bydel. Kvinder samles op på æsler og føres gennem gaderne til Plaça del Pou, hvor der spilles en sang kendt som La Balanguera. Her ofres der blomter til kvinderne. Dernæst går turen til sognekirken, hvor der er gudstjeneste, før alle drager til byens centrale torv, hvor der danses en traditionel mallorcansk folkedans, ‘Balle de ses Madones’ (damernes dans).

Andratx og Port de Andratx er kendt for deres utroligt naturskønne omgivelser og smukke bugter, særligt omkring Port d’Andratx. Områderne her på Mallorcas sydvestkyst byder på masser af oplevelser og gode spisesteder.

Fejden om vandet

I 1763 fandt en episode i Esporles sted, en episode der har fået navnet ‘Vandets fejde’. Esporles har alle dage været kendt for områdets mange naturlige bjergkilder, men rettigheder over brugen af dem har siden maurernes tid været lige så stort til stede.

I denne tid var det klosteret La Real i Palma, der ejede den berømte La Granja herregård i Esporles, hvor nogle af de største og vigtigste kilder passerede gennem. 

Da abbeden fra klosteret, på det tidspunkt Agustí Lloret, en dag ville lukke for adgangen til kilderne for folket i Esporles, overfaldt en gruppe kvinder ham fysisk, og skræmte ham så meget, at han måtte flygte og opgav at lukke for adgangen til kilderne. 

På dette tidspunkt havde Mallorca allerede oplevet en serie af episoder, hvor kvinder deltog aktivt i kampe for deres lokalområder på øen. Episoden viste samtidig, at der ikke var samme magtforhold gældende, altså at klostrene ikke havde samme magt i samfundet.

Esporles er et utroligt naturskønt område i Serra de Tramuntana, kendt for sine mange naturlige kilder og uspolerede natur. Den lille landsby byder på intim charme, samt Mallorcas eneste festival dedikeret udelukkende til søde sager.