Søg
Close this search box.

Torres de Gumara (el Temple)

Torres Gumara i Palma by på Mallorca, en historisk bygning og fæstning.

Gumaras historie

Denne gamle fæstning blev bygget under maurisk dominans på Mallorca (ca. 902 – 1231), og beliggende i Palmas historiske gamle bydel.

Efter den catalanske erobring af Mallorca, anført af Kong Jaume I, blev Mallorca  opdelt i individuelle distrikter og skænket til de riddere som havde bistået med erobringen. Også Palma blev opdelt i distrikter, og Gumara fik ny ejer. Over tid blev Gumara forladt, og senere faldt bygningen i hænderne på Johanniterordenen (Sankt John af Malta)

I 1835 udbryder første Carlistkrig i Spanien, som direkte konsekvens af Kong Ferdinans tronfølge-lovændring der tillod, at datteren Isabella II kunne overtage tronen efter hans død i 1833, i en alder af blot 5 år istedet for Ferdinans bror Don Carlos, som ellers stod til at overtage tronen. For at støtte den nye dronning og hendes mor Maria Christina i krigen, måtte premierminister Juan Álvarez Mendizábal skaffe midler til den kongelige hær, det gjorde han ved at konfiskere stort set samtlige klostre overalt i landet og sælge dem til private investorer i ind og udland. Også Johanniterordenen og Gumara blev ramt af denne aktion, som refereres til som La Desamortización de Mendizábal (Mendizábals konfiskering).

Efter Johanniterordenen forlod Gumara, stod bygningen tilbage og efterladt i forfald. I slutningen af 1800-tallet blev Gumara solgt videre og en større resturering blev gennemført.

Gumaras arkitektur og design

Indgangspartiet mellem de to tårne der fører ind til gårdspladsen er bevaret fra maurisk tid, ligesom dele af kirken som blev bygget hvor den første moske lå.

Forskellige romanske elementer fra den gotiske kirke i Gumara blev reddet under restaureringen, heriblandt to sidekapeller med typiske romanske arkivolte, et porticus samt nogle skulpturer. Desuden blev et malet panel forestillende Maria der sprøjter brystmælk i munden på St. Bernard fundet, som nu udstilles i det religiøse museum i La Seu katedralen.

Populært lige nu

Forår i maj måned på Mallorca, Spanien. En bugt omgivet af smuk uspoleret natur.

Mallorca i maj

Mallorca i maj Billede: Muzykalne Podróże/Unsplash Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i maj måned Maj måned på Mallorca er starten på sommeren. Hotellerne

Læs mere »
Gruppe cykelryttere kører Mallorca 312 cykelløb på øen Mallorca i april.

Mallorca 312

Mallorca 312 er Europas største og hårdeste endagscykelløb, der finder sted i slutningen af april, hvor 8.000 cykelryttere tager udfordringen op.

Læs mere »
Yachts i Palma havn i april måned, på øen Mallorca i Spanien.

Mallorca i april

Mallorca i april Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i april måned Mallorca i april måned markerer åbningen af strand- og badebyerne på kysterne,

Læs mere »

Flere gamle fæstninger på Mallorca