Torres de Gumara (el Temple)

Gumara tårnene (torres) i Palma Mallorca

Gumaras historie

Denne gamle fæstning blev bygget under maurisk dominans på Mallorca (ca. 902 – 1231), og beliggende i Palmas historiske gamle bydel.

Efter den katalanske erobring af Mallorca anført af Kong Jaume I, blev Mallorca  opdelt i individuelle distrikter og skænket til de riddere som havde bistået med erobringen. Også Palma blev opdelt i distrikter, og Gumara fik ny ejer. Over tid blev Gumara forladt, og senere faldt bygningen i hænderne på Johanniterordenen (Sankt John af Malta)

I 1835 udbryder første Carlistkrig i Spanien, som direkte konsekvens af Kong Ferdinans tronfølge-lovændring der tillod, at datteren Isabella II kunne overtage tronen efter hans død i 1833, i en alder af blot 5 år istedet for Ferdinans bror Don Carlos, som ellers stod til at overtage tronen. For at støtte den nye dronning og hendes mor Maria Christina i krigen, måtte premierminister Juan Álvarez Mendizábal skaffe midler til den kongelige hær, det gjorde han ved at konfiskere stort set samtlige klostre overalt i landet og sælge dem til private investorer i ind og udland. Også Johanniterordenen og Gumara blev ramt af denne aktion, som refereres til som La Desamortización de Mendizábal (Mendizábals konfiskering).

Efter Johanniterordenen forlod Gumara, stod bygningen tilbage og efterladt i forfald. I slutningen af 1800-tallet blev Gumara solgt videre og en større resturering blev gennemført.

Gumaras arkitektur og design

Indgangspartiet mellem de to tårne der fører ind til gårdspladsen er bevaret fra maurisk tid, ligesom dele af kirken som blev bygget hvor den første moske lå.

Forskellige romanske elementer fra den gotiske kirke i Gumara blev reddet under restaureringen, heriblandt to sidekapeller med typiske romanske arkivolte, et porticus samt nogle skulpturer. Desuden blev et malet panel forestillende Maria der sprøjter brystmælk i munden på St. Bernard fundet, som nu udstilles i det religiøse museum i La Seu katedralen.

Annonce

Guidet vandretur gennem Palma for grupper

Guidet vandretur gennem Palma for grupper

Kom helt tæt på Palmas eminente og spektakulære bygningsværker, ned gennem de charmerende snævre stræder i verdens smukkeste by, hvor fascinerende historie og kultur synliggøres overalt i atmosfæren. På denne guidede vandretur gennem Palma, får I set alt der er værd at se og lære om, af en certificeret guide som kender byen ud og ind.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

©2021 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?