El Molinar, det gamle mølledistrikt

Om

Enhver med interesse i Mallorcas gamle møller – og befinder sig i, eller i nærheden af Montuïri – bør ikke snyde sig selv for en spadseretur gennem det gamle mølledistrikt.

Mølledistriktet er den højeste og samtidig ældste del af byen Montuïri, i regionen es Pla i det centrale Mallorca.

I netop dette område, blev byens første kirke bygget, som er dokumenteret i et bulle af Pave Innocens IV i 1248.

Grundet den høje placering, var det oplagt, at bygge møllerne her. I alt blev otte møller bygget i området – den ældste dateres helt tilbage til det 16. århundrede.

Mølledistriktet starter ved Plaça de les Tres Creus (de 3 kors’ plads), som er opkaldt efter de tre trækors integreret i en niche i en af husmurene. På midten af den lille plads står et af byens gamle grænsekors – et kors udskåret i sten, som markerede bygrænserne for landsbyerne på Mallorca i middelalderen. Grænsekorset her kaldes ‘Creus del Calveri’ – Golgatakorset.

Overfor Plaça de les Tres Creus, på Carrer del Calveri, finder vi møllen Can Vermell, dateret i 1644, ejet af Socies-Vermell familien. I stueplan ses beboelseshuset, hvorfra en trappe indbygget i ydervæggen fører op til terrassen, hvor mølletårnet står. Tårnet blev sænket i 1928.

Går du ned ad Carrer del Molinar, finder du efter små 100 meter, på højre side af gaden, en lille trekantet plads eller forhave med en lille mur med jernrækværk på. Herinde i huset, Can March, ser du hvor byens første kirke fra 1248 lå. I dag er det eneste originale tilbage fra dengang, et helligt vandbassin, som bevares inde i huset.

Længere nede af den stenbelagte Carrer del Molinar, på venstre side, ser du fire møller; Can Nofre, Can Serra, Can Ferrando og Can Perons.

Can Nofre møllen var ejet af Gomila-Nofre familien og er en af de største møller, har en base der danner et kompleks af tre bygninger. Tårnet på Can Nofre er flere gange blevet trimmet og genopbygget med stykker af sandsten.

Can Serra har en base med to etager, som fortsat er ufærdige. Uden på tårnet, er en spiral stentrappe bygget som bindeled. Møllestene fra Can Serra blev solgt til papirfabrikken i Esporles i 1922.

Can Ferrando er blot et tårn, der står på jorden, basen er aldrig blev bygget. Tårnet blev restaureret i 1999, men en voldsom storm ødelagde vingerne.

Can Perons er også bygget som tårn alene uden en base under. Frem til 1994, havde Can Perons dog en tilknyttet bygning, som stod ved siden af tårnet, men denne er siden blevet revet ned.

Fortsætter du efter Can Perons, ad vejen der snor sig til venstre, møder du møllen, Cas Andreus. Møllen er også bygget som enkelt tårn uden base, dog meget uregelmæssig i sit udseende. Man mener, at dens sære eller skæve udseende, er kommet af de mange nybyggerier i området omkring, som skulle have forårsaget ujævnhed i grundplanet.

Hvor

Montuïri

Montuïri er indbegrebet af en mallorcinsk landsby, med ujævne stenbelagte gader, rustikke husfacader og al handel centreret omkring hovedgaden. Montuïri byder på en god håndfuld seværdigheder, såsom udgravningen af den talaiotiske landsby Son Fornés, Sant Miquel eremitagen, de gamle møller og den smukke Sant Bartomeu sognekirke. Desuden byder Montuïri på en række herlige begivenheder, som det ugentlige marked og den årlige agerhøne-festival.

Rejseguide til Montuïri med ophold, aktiviteter og begivenheder

Flere seværdigheder omkring Montuïri

Pla de Mallorca

Pla de Mallorca er den region hvor du finder de mest rurale og landlige omgivelser på øen, og ofte kendt som ‘det indre Mallorca’. Pla de Mallorca er den mindst turistede region, her er det landbrugssamfund og traditioner der dominerer livet. Men det er ikke ens betydning med at du ikke skal besøge områder, tværtimod. De mange rolige landeveje gør regionen til et paradis for cyklister, byerne har et utal af historier at fortælle, de mange begivenheder og markeder, de autentiske lokale restauranter og barer, og så er der selvfølgelig de lokale indbyggere der simpelthen elsker når turister kommer forbi og kigger på deres by.

Udforsk es Pla regionen her

Flere

Oplev flere historiske bygninger  på Mallorca

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?