Den mallorcinske gastronomi er en af de rigeste og mest varierede i hele verden. Beriget med det bedste fra de mange kulturer, der har besat øen gennem tiderne, kombineret med de utallige lækre råvarer som jorden og havet byder på, er det mallorcinske køkken anerkendt over hele verden.

Det brede repertoire af typiske populære retter, spænder fra simple forretter som pa amb oil (brød med olivenolie), til de mere sofistikerede delikatesser. Uanset hvad menuen står på, kan du være sikker på at maden er af højeste kvalitet på Mallorca.

Den spanske kultur er kendt for sene spisetider og mange af restauranterne udenfor turistområderne på Mallorca, åbner først for aftenspisning efter kl. 20:00.

En Cellar, er en gammel vinkælder omdannet til restaurant med speciale i traditionel mallorcinsk madlavning. Cellars er gode steder at komme, hvis du vil prøve nogle af øens specialiteter og klassiske retter som llom amb col (svinekød i kål) eller fritte mallorqui (stegt indmad). De bedste Cellar findes i byer som Inca, Sineu og Manacor.

 

 

Grøntsager

Alle typer grøntsager dyrkes på Mallorca. Generelt er alle grøntsager fra Mallorca meget smagfulde, da jorden er rig på kalk, som reducerer optagelsen af visse stoffer.

Særligt kendt er “tomàquets de ramellet”. Tomaterne bliver sået i april måned og plukket igen i juli-august. De bliver bundet sammen og sprøjtet med sulfur for at gøre dem holdbare, uden at miste smag eller kvalitet. Ramellet-tomater bruges ofte i sauces, dressinger eller til at komme over brød med olivenolie på.

Andre særligt kendte grøntsager fra Mallorca er, pebre samt auberginer, der bruges i mange retter.

Mange lokale bønder sælger deres frugter og grøntsager på markederne, der afholdes en gang ugentligt i de fleste byer på øen. Det er en god idé at være der tidligt, for at få de største og bedste grøntsager.

Også svampe er ganske populære på Mallorca, særligt i efteråret, hvor flere regndage forekommer. Efter en lang og varm sommer, efterfulgt af det mere tempererede efterår, kan du i oktober – november komme på svamptur på Mallorca. Kantareller er meget hyppige på øen og specielt Esclata-sangs er en delikatesse. Esclata-sangs har rent faktisk sin egen festival, så populær er den.

 

 

Kapers

Kraftige i smagen og aromatiske, gør kapers til en af de mest brugte ingredienser i mallorcansk madlavning. Kapers menes desuden, at have medicinske egenskaber. Produktionen af kapers sker i byer som Llubi, Campos og Felanitx, hvor der årligt produceres omkring 230 tons. De bliver høstet mellem maj og juni måned, hvorefter de marineres i vineddike og konserveres. Efter en måned er de spiseklar.

De bruges blandt andet i retter som arròs sec (risret), calderera stew (snejle), mussola (fiskeret), oksetunge med kapers, fiskekasserolle.

 

 

Oliven og olivenolie

Dyrken af oliven på Mallorca går langt tilbage. Under det romerske herredømme på øen fandt man ud af, at udnytte oliven og oliventræer fuldt ud – olien til madlavning og sæbe, grenene til brænde og træstammen til rekvisitter.

Olivenfrugten presses omhyggeligt, for at udvinde den fine olie, jomfruolivenolie. Der findes hele tre forskellige olivensorter: Mallorquina, arbequina og picual. Jorden i de forskellige distrikter, kan imidlertid af indvirkninger på udfaldet af smagen på olivensorterne. Oliven høstet i januar måned, giver typisk en mild, sød smag. Ingen tvivl om, at oliven fra Mallorca er berømte verden over, da traditionen for dyrkning af dem er så lang.

 

 

Fisk og skaldyr

En bred vifte af lækre, velsmagende fisk og skaldyr fiskes i Middelhavet hver dag. Specielt hummer er noget man sætter stor pris på, på Mallorca. Den fanges bedst i vandene mellem Mallorca og Minorca, altså ud fra den nordlige kyst. Hummer er desuden hovedingrediens i retten, caldereta, kendt og elsket på begge øer.

Hvad angår fisk, er scorpionfisk, amberjack, havaborre og hornfisk særligt gode fangster og bruges ofte i de mange fiskeretter. En ret som paella, er videreudviklet på Mallorca til at indeholde fisk, netop på grund af det rige fiskeliv omkring øen.

 

 

Sobrassada

Sobrassada er Mallorcas bedst kendte pølse. Pølsen er lavet af svinekød og fedt, blandet med sød og krydret paprika, salt og sort peber. Takket være dens stærke og krydrede smag, bruges sobrassada ofte som ingrediens i andre retter.

Traditionelt blev sobrassada pølser fremstillet om efteråret, på grund af vejret. Den milde efterårskøling og luftfugtigheden skaber den optimale dehydrering af kødet. De fleste sobrassadas sælges i butikker som “dolc” altså uden krydderier, men på de lokale markeder vil de typisk være lavet efter klassiske opskrifter med krydderier.

Mallorca har en lang tradition for svineavl. Før i tiden, hvor det virkelig var en industri, fodrede man svinene med figner og mandler for at fede dem op hurtigt, uden det gik ud over kvaliteten i kødet. En helt særlig metode kendt på Mallorca.

 

 

Bunyols

Blandingen består af kartoffelmos, mel, æg, gær og smør. Når blandingen kombineres og hæver, er en lille mængde plukket mellem tommel og pegefinger, hvorefter en tommelfinger presser hul igennem klumpen, før den steges i varm olie. Bunyols er en efterårsspise, hvor man typisk vil finde den på markeder og ved festivaler, særligt ved festivalen, Les Verges. Der går i øvrigt en sød historie om denne festival.

Historien går, at drenge ville synge serenade til piger, fra gaden nedenfor deres vindue og tilbyde blomster i bytte for bunyols. Efter at have sunget deres hjerter ud, ville moderen invitere drengene ind i huset og tilbyde frisklavede bunyols. Festivalen fejres på natten den 20. oktober og i løbet af dagen den 21.

Alle rettigheder forbeholdes ©2021 Mallorca Oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?