Søg
Close this search box.

Gaspar Melchor de Jovellanos

Hvem var Gaspar Melchor de Jovellanos?

Gaspar Melchor de Jovellanos blev født i Gijón, i det nordlige Spanien, den 5. januar 1744.

Han studerede jura på blandt andet Universidad de Alcalá i det nordlige Madrid, før han blev dommer i Sevilla i 1767.

Hans integritet og dygtighed, førte ham til stillingen som dommer i Madrid i 1778 og i 1780 kunne han lade sig belønne med en prestigefyldt stilling i ministeriet for militære operationer.

I Madrid blev Gaspar Melchor de Jovellanos en markant og kendt person i såvel de litterære som i videnskabelige kredse. Han blev således i 1787 også tildelt æren, at begå et større værk, der omhandlede den agrariske lov. Værket kendt som Informe en el expediente de ley agraria, var endelig færdigt i 1794 og efterfølgende udgivet i 1795.

Fra 1790 til 1797 levede Melchor de Jovellanos for sig selv, mens han til dels færdiggjorde sit værk og samtidig spillede en central rolle i stiftelsen af den Asturianske Institution for Landbrug, Industri, Sociologi og Uddannelsei netop Asturia hvor Gijón er beliggende.

Melchors høje engagement og kamp for det asturianske sprog og kultur, skabte harme i styret i Madrid og i maj 1802, blev Mechor så tvunget i eksil i det royale palads og karteuserkloster, Real Cartuja, før han blev overflyttet til Castell de Bellver.

Da Napoleon gjorde sin bror Joseph Bonaparte til konge over Spanien i 1808, modtog Melchor grundet hans høje intellekt, et tilbud om at slutte sig til Napoleons parti, men han afslog og tilsluttede sig i stedet La Junta Suprema Central, den lovgivende myndighed i Spanien under besættelsen.

I 1811, efter Juntaens fald, vendte Melchor tilbage til hans fødeby Gijón, hvor han blev modtaget som folkehelt. Den franske hærs direkte kurs mod Nordspanien, tvang Melchor på flugt endnu en gang, denne gang forsøgte han at sejle, men et frygteligt uvejr tvang hans båd i land ved Vega de Navia (Puerto de Vega i Nordspanien), hvor Melchor døde den 27. november 1811.

Valldemossa rejseguide og hotel

Palma rejseguide og hotel