Torres de Gumara (el Temple)

den gamle mauriske fæstning torres gumara er en historisk bygning i palma mallorca
Om

Gumaras historie

Denne gamle fæstning blev bygget under maurisk dominans på Mallorca (ca. 902 – 1231), og beliggende i Palmas historiske gamle bydel.

Efter den katalanske erobring af Mallorca anført af Kong Jaume I, blev Mallorca  opdelt i individuelle distrikter og skænket til de riddere som havde bistået med erobringen. Også Palma blev opdelt i distrikter, og Gumara fik ny ejer. Over tid blev Gumara forladt, og senere faldt bygningen i hænderne på Johanniterordenen (Sankt John af Malta)

I 1835 udbryder første Carlistkrig i Spanien, som direkte konsekvens af Kong Ferdinans tronfølge-lovændring der tillod, at datteren Isabella II kunne overtage tronen efter hans død i 1833, i en alder af blot 5 år istedet for Ferdinans bror Don Carlos, som ellers stod til at overtage tronen. For at støtte den nye dronning og hendes mor Maria Christina i krigen, måtte premierminister Juan Álvarez Mendizábal skaffe midler til den kongelige hær, det gjorde han ved at konfiskere stort set samtlige klostre overalt i landet og sælge dem til private investorer i ind og udland. Også Johanniterordenen og Gumara blev ramt af denne aktion, som refereres til som La Desamortización de Mendizábal (Mendizábals konfiskering).

Efter Johanniterordenen forlod Gumara, stod bygningen tilbage og efterladt i forfald. I slutningen af 1800-tallet blev Gumara solgt videre og en større resturering blev gennemført.

Gumaras arkitektur og design

Indgangspartiet mellem de to tårne der fører ind til gårdspladsen er bevaret fra maurisk tid, ligesom dele af kirken som blev bygget hvor den første moske lå.

Forskellige romanske elementer fra den gotiske kirke i Gumara blev reddet under restaureringen, heriblandt to sidekapeller med typiske romanske arkivolte, et porticus samt nogle skulpturer. Desuden blev et malet panel forestillende Maria der sprøjter brystmælk i munden på St. Bernard fundet, som nu udstilles i det religiøse museum i La Seu katedralen.

Hvor

Palma

Palma er Mallorcas og de baleariske øers hovedstad, en by der flere gange er kåret som den bedste by i verden at bo i. Palma har en lang og spændende historie, der tager os helt tilbage til dens grundlæggelse i romertiden. Gennem mere end et årtusind har flere kulturer haft sat deres præg på byen, som på mange måder ebber af kulturhistorie og mangfoldighed. Palma er et oplagt besøgsmål på enhver tur til Mallorca, der er altid noget at se eller lave her, f.eks. en shoppingtur i de mange butikker omkring hjertet af byen, eller en tur på cafe eller restaurant. Palma er samtidig hjemsted for nogle utrolige seværdigheder, der nok skal få kameraet frem. Besøg bla. Sa Seu katedralen, Bellver-slottet, Almudaina-paladset, de arabiske bade, Casal Solleric, Sant Francesc klostret, tag en tur med veterantoget til Sóller eller udforsk byens arkitektoniske perler. Ønsker du at bo i Palma, kan du glæde dig til en række sublime luksushoteller som ligger i smukke historiske bygninger i hjertet af byen, hvor opvartning og romantik er notorisk.

Palma sightseeing, seværdigheder og aktiviteter

Flere seværdigheder i Palma

Opdag flere rejsemål nær Palma

Cala Major

Ca’n Pastilla

s’Arenal

Flere

Flere historiske bygninger og arkitektur på Mallorca

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?