Església parroquial de Joan Baptista

kirke i sant joan på mallorca
Om

Den mægtige sognekirke i Sant Joan,

Første dokumentation om en kirke i Sant Joan, stammer tilbage fra år 1249 under navnet, ‘Sant Joan de Sineu’, som skulle ligge hvor det nuværende kloster, ‘Santuari de Consolació’ ligger.

Grundet byens voksende befolkning samt beliggenheden på toppen af en bakke, besluttede biskop Ponç de Jardí i 1298, at en ny kirke i Sant Joan måtte opføres.

Den anden kirke i Sant Joan, stod færdig i 1541 og det store klokketårn i 1597. Mellem 1645 og 1700, blev kirken udvidet med tilføjelsen af nye sektioner og igen mellem 1768 og 1788, blev loftet renoveret og fik tøndehvælving.

Eksteriør af Joan Baptista

Kirken du ser i dag, blev konstrueret mellem 1927 og 1939, efter design af Josep d’Olesa i Frates og velsignet af sognepræst Francesc Masiá y Galmés. Arbejdet startede på højre side af kirken, ved den gamle kirkegård og godt et år senere, blev epistelsiden færdiggjort. Alt med undtagelse af kapellerne på gospelsiden, den laterale dør og dele af klokketårnet, er fra 1939.

Koret blev bygget til i 1931 og i 1932, udførte billedhuggeren Bartomeu Amorós, den udskårede trævæg.

Selve bygningskonstruktionen stod færdig i 1935, mens interiøret blev færdiggjort i 1939, hvor også indvielse og velsignelse fandt sted. Kassettemønstrene i træet i kirken, som blev startet af Joan Ginard, blev dog først afsluttet i 1976.

Det fascinerende hovedindgangsparti, blev konstrueret af Mester Llabrés i 1946. Det er bygget i barok stilart med karme i form af korintiske halvsøjler, som danner indhugget i kirkefacaden og skaber dybde til den store trædør. Over indgangsdøren, ses en tympanon skåret af billedhuggeren, Tomàs Vila i 1944, forestillende Sant Joan, der annoncerer ankomsten af frelseren. Sant Joan Baptista (Johannes Døberen) er i øvrigt skytshelgen for byen Sant Joan.

Værd at lægge mærke til her, er indskriften “DOMUS DEI ET PORTA CÆLI”, som oversættes til ‘Guds hus og himlens portal’. Det interessante er brugen af bogstavet ‘Æ’.

Til højre for den laterale dør, ved siden af klokketårnet, står et simpelt stenmonument udført af Tomàs Vila i 1922, til minde om fader Lluis Jaume Vallespir, som tjente under Junípero Serra, men omkom under et angreb i Son Diego i 1775.

Interiør i Joan Baptista

Kirkeskibet er delt op i tre sektioner, med seks sidekapeller eller sideskibe i hver side. Kassetteloftet er som nævnt, udskåret af Joan Ginard, sidekapellerne adskilles fra hovedskibet med med søjler med firkantede kapitæler ved fod og hoved, som forbindes via buer. I hvert sidekapel, ses på langsiden en lille balkon med balustrader, som omslutter skulpturer af apostlene.

I koret ses tre malerier af Pere Barceló, velsignet i 1948, der symboliserer fødslen, missionen og martyrium.

Til venstre for koret ses kirkens sakristi med en uregelmæssig femkantet form og på indersiden et maleri af fader Luís Jaume Vallspir.

Gospelsiden (venstre for altertavlen)

Første sideskib, er indgangen til klokketårnet. Andet sideskib; Jesu Hjerte med den laterale døråbning, også kaldet ‘mændenes indgang’. Tredje sideskib; Capella de les Àmines. Fjerde; Capella de les Nóm de Jesus, som bevarer en barok altertavle fra 1671 af Pere Joan Pinya. Femte; Dedikeret til Omskærelsen med et udhugget relief. Sjette sideskib; Capella de Sant Josep, med den barokke altertavle delt i tre sektioner, hvor den midterste indeholder et billede af Sant Joan. Alteret med navnet ‘Sang de Christ’ (Jesu blod), står mellem dette sideskib og koret.

Epistelsiden (højre side af kirken med front mod alteret)

Første sideskib/kapel; Capella de la Mare de Déu de Lourdes. Andet; Capella de Sant Antoni. Tredje; Capella de Santa Catalina Tomàs. Fjerde; Capella de la Puríssima. Femte; Capella del Roser. Sjette; Capella de la Mare de Déu del Carme. Efter dette kapel kommer et apsis og mellem dette og koret ses en tabernakel med billedet af Sant Joan Baptista, bragt hertil fra katedralen i Palma i 1541.

Museet tilhørende kirken

På øverste balkon i kirken, finder du kirkemuseet. Her findes en samling religiøse elementer – flere af den berømte Gabriel Mòger samt et sjældent relikvieskrin fra 1804.

Hvor

Sant Joan

Sant Joan er det mindst turistede område på Mallorca, her hersker landlig idyl og gamle traditioner. Går du en tur gennem Sant Joans landsby, opdager du hurtigt den religiøse indflydelse der ofte kendetegner små landbrugssamfund, særligt den enorme Sant Joan Baptista sognekirke og det katolske kulturcenter vidner herom. Lige udenfor landsbyen, på en bakketop, finder du næste religiøse monument, det fine gamle Consolació-kloster hvorfra du kan nyde en himmelsk udsigt. Besøg gerne Sant Joan på markedsdag eller når en af kommunens mange byfester løber af stablen, her oplever du stolte traditioner og en særlig intim stemning.

Sant Joan guide med ophold, aktiviteter og begivenheder

Flere seværdigheder omkring Sant Joan

Pla de Mallorca

Pla de Mallorca er den region hvor du finder de mest rurale og landlige omgivelser på øen, og ofte kendt som ‘det indre Mallorca’. Pla de Mallorca er den mindst turistede region, her er det landbrugssamfund og traditioner der dominerer livet. Men det er ikke ens betydning med at du ikke skal besøge områder, tværtimod. De mange rolige landeveje gør regionen til et paradis for cyklister, byerne har et utal af historier at fortælle, de mange begivenheder og markeder, de autentiske lokale restauranter og barer, og så er der selvfølgelig de lokale indbyggere der simpelthen elsker når turister kommer forbi og kigger på deres by.

Udforsk es Pla regionen her

Flere

Flere smukke kirker du skal opleve på Mallorca

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?