Poblat talaiòtic de Son Fornés

Om

Besøg den forhistoriske bosættelse og landsby kaldet Son Fornés i udkanten af Montuïri.

Har du interesse i forhistoriske bosættelser, arkæologi eller kan lade dig fascinere af livet for 3.000 år siden, så er her en seværdighed du skal opleve på Mallorca.

Den talaiotiske by – Poblat talaiòtic de Son Fornés – er beliggende omkring 2,5 km nordvest for landsbyen, Montuïri. Den regnes for, at være blandt de vigtigste rester fra talaiot-kulturen på de baleariske øer.

Den første udgravning ved Son Fornés, fandt sted i 1975 – senere tre store udgravningsprojekter, det seneste i 2008. Med disse i alt fire udgravninger af Son Fornés, har det været muligt for arkæologer og etnologer, at kortlægge den samfundsmæssige udvikling i regionen Es Pla, over de seneste 2.000 år.

Udgravningerne har foruden viden om urbane udviklinger, samtidig vist, hvordan arkitekturen har ændret sig de første 1000 år f.Kr., for denne lille landsby. Vi kan opdele dette millennium i tre forskellige perioder; Talaiotalderen (850-550 f.Kr.), Post-talaiotalderen (550-250 f.Kr.) samt Klassisk-romertiden – kendt som ‘republikken’ i Rom (250-123 f.Kr.).

Fra talaiot-kulturen, ses tre cirkulære, massive stenkonstruktioner, som kendetegner fællesskabet og sammenholdet i en stamme. èn af disse tre, er blandt de største på Mallorca, med en diameter på 17 meter og en højde på over 4 meter.

Voldsomme ødelæggelser af denne landsby, skabte grundlag for en ny i post-talaiotalderen. Dette samfund var skabt større ulighed blandt de sociale relationer imellem. Seks boliger er dokumenteret, samt ‘genbrug’ af én af de tre gamle talaioter, som kan have fungeret som et tempel eller blot bolig for høvdingen eller stammens overhoved.

Fremme ved det første århundrede f.Kr., er Mallorca præget af gradvist intensiverende forbindelse mellem både den fønikiske civilisation – og samtidig af konsolideringen af den romerske.  Dette førte nye samfundskonstellationer med sig og endnu flere forskelle blandt menneskerne. Fra denne tid, har man dokumenteret hele 18 boliger, hvor mange af disse lige så vel, kunne have fungeret som smedje eller til andre håndværk.

Fra denne tid ses også, hvordan et tempel eller rådsted har fungeret i landsbyen.

Er du interesseret i at vide mere, komme på guidet tur og blive beriget med endnu mere viden – så kan jeg anbefale Museu Arqueològic de Son Fornés, i udkanten af den nærliggende Montuïri by. Museet har til huse i en gammel mølle.

Hvor

Montuïri

Montuïri er indbegrebet af en mallorcinsk landsby, med ujævne stenbelagte gader, rustikke husfacader og al handel centreret omkring hovedgaden. Montuïri byder på en god håndfuld seværdigheder, såsom udgravningen af den talaiotiske landsby Son Fornés, Sant Miquel eremitagen, de gamle møller og den smukke Sant Bartomeu sognekirke. Desuden byder Montuïri på en række herlige begivenheder, som det ugentlige marked og den årlige agerhøne-festival.

Rejseguide til Montuïri med ophold, aktiviteter og begivenheder

Flere seværdigheder omkring Montuïri

Pla de Mallorca

Pla de Mallorca er den region hvor du finder de mest rurale og landlige omgivelser på øen, og ofte kendt som ‘det indre Mallorca’. Pla de Mallorca er den mindst turistede region, her er det landbrugssamfund og traditioner der dominerer livet. Men det er ikke ens betydning med at du ikke skal besøge områder, tværtimod. De mange rolige landeveje gør regionen til et paradis for cyklister, byerne har et utal af historier at fortælle, de mange begivenheder og markeder, de autentiske lokale restauranter og barer, og så er der selvfølgelig de lokale indbyggere der simpelthen elsker når turister kommer forbi og kigger på deres by.

Udforsk es Pla regionen her

Flere

Oplev flere forhistoriske bosættelser og udgravninger på Mallorca

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?