Consell ligger fint ved foden af ​​Sierra de Tramuntana bjergene og selv om vi kun er omkring 20 km nord for hovedstaden Palma, er Consell en meget rolig og traditionel by. Over årene har Consell absolut ikke mistet sin mallorcinske charme, det langsomme tempo eller stoltheden der hører med til byens og områdets historie.

Som i enhver anden typisk mallorcinsk landsby, finder du en kirke, som står omkring byens centrum, lækre restauranter hvor du kan smage på Mallorca og selvfølgelig et hyggeligt marked ugentligt. Netop marked er noget man i Consell gør noget særligt ud af, der er nemlig hele to på ugentlig basis.

 

 

 

Et ældgammelt hvilested

Der er fundet flere forhistoriske rester i området omkring Consell, dog er landsbyen vi ser i dag, bygget op omkring en stor maurisk gård. Det var Qanarusha-stammen der kontrollerede denne del af øen, ved foden af ​​Tramuntana bjergene og den familieejede gård, kaldet Conxel, lå på den lille bakke tæt på Sollericfloden. Sprogforskere mener at være kommet frem til, at Qanarusha-navnet stammer fra Qanat al-Arusa, som oversættes til noget i stil med ‘børn af floden’. Efter mange fund af keramik, mønter og andre genstande fra både romertiden, den mauriske periode og katalanernes erobring af området, er der klare tegn på, at Consell har været et typisk hvilested for soldater på vej mod nord.

Mens området blev omdøbt Canarossa, efter katalanernes erobring, omdøbte Garsenda de Montcada og hendes søn Gaston, navnet til Consell, da de fik overdraget gården af kongen. Garsendas mand, Guillem de Montcada, var blevet dræbt under det første slag på øen, tæt på byen Bendinat.

Consell var i århundreder blot en lille landsby, og mens familien Montcada solgte grunde til bosættere fra fastlandet, i håb om at øge befolkningen, ramte den sorte død og næsten hele byen blev udryddet i 1348. Et mindre kapel blev bygget i 1600-tallet, men en anden pest i 1652 var grund for et andet alvorligt tilbageslag for byen. Consells indbyggere lykkedes dog i fællesskab, med ihærdighed at færdigbygge den nuværende kirke, som stod klar i år 1720.

Consell nød godt af eksplosionen på vinmarkedet i det 18. og 19. århundrede, og vinmarker blev plantet hele vejen rundt om byen. Desværre hærgede den store vinpest omkring år 1890, hvilket var et hårdt slag for den lille landsby. Mange af landsbyboerne emigrerede til andre lande, i håb om at finde en ny og bedre tilværelse.

Trods alle fortidens udfordringer, overlevede Consell og i 1925 opnåede byen dens selvstændighed fra nærliggende Alaró. Stenbroen, kaldet Pont Trencat der krydser Sollericfloden, markerer grænserne mellem de to sogne. Vinmarker blomstrede atter i området og en af ​​de største vinproducenter var og er, Ribes Bodega, dens enorme herregård er en af ​​de største bygninger i landsbyen.

 

Consell – Mere end et bump på vejen

For mange, er Consell blot en gennemfartsby på vejen fra Palma til de nordlige distrikter. Turistbusser passerer dagligt byen og hvis du f.eks. har været på ferie i Alcúdia tidligere, er der stor chance for, at du har været forbi Consell. Men der er al mulig god grundt til at tage en tur ind i Consell, hvor du ud over charme, finder markeder, kendt håndværk samt en lokal delikatesse.

 

Església Nostra Senyora de la Visitació

Beliggende i hjertet af byen, på Plaza Mayor, vil du ikke kunne undgå at se sognekirken, der med sin enorme facade skiller sig ud i bybilledet. Kirken er et besøg værd og du vil blive forundret over, hvor stor modsætning der er fra kirkens fæstningsagtige ydre til dens smukke indre. Læg særligt mærke til det imponerende kunstværk bag alteret, af Sankt Joseph samt de to figurer af Kristus – én fra det 16. århundrede og én fra det 17. århundrede.  I kirken finder du også en flot udskæring af Jomfru Maria, med tilhørende skrift der stammer helt tilbage fra år 1719.

 

Guillem Campins smedje

I 1890, hvor hestevogne stadig var det væsentligste transportmiddel i industrikvartererne, startede brødrene Campins en lille smedje centralt i byen. Selv om der i dag ikke er mange hestesko der skal skiftes på daglig basis, fungerer den lille smedje stadig i bedste velgående. Smedjen er kendt på hele øen for dens knive, og folk ved, at når de skal have fat i en speciel kniv, så tager de til Consell for den bedste kvalitet. Knivene bliver hamret og formet på præcis samme ambolt, som da forretningen åbnede. Måske også en sjov souvenir at få med hjem.

 

Masnou

Den gamle mauriske gård er den største i hele kommunen og under den mauriske periode, blev denne kaldt ‘Jarfas gård’. Ikke alene er gården den største i kommunen, men hele stedet er samtidig det vigtigste arkæologiske efterladenskab. Ved et besøg her, får du en rigtig god idé om, hvordan livet på Mallorca så ud for mere end 1000 år siden.

 

Trencatbroen

Er du i Consell på en klar dag, som de fleste heldigvis er, har du mulighed for at mærke den friske landluft i området. Klimaet i Consell er langt det meste tid af året, ganske mildt og Tramuntana- bjergkæden beskytter området fra kolde vinde. Derfor kan en hyggelig gåtur rundt mellem de mange gårde og plantager, være lige noget for dig. Med de grønne bjerge i kulissen til den ene side og landdistriktet til den anden, har du en smuk og farverig tur foran dig. Lidt uden for byen finder du den gamle Trencat bro, bygget i middelalderen af sandsten fra området og nu skiller Consell og Alaró.

Der er i øvrigt flere bemærkelsesværdige bygninger i selve byen, bla. byen rådhus der har en lang historie og for de arkitektur-interesserede, er dette et plus.

 

Markederne og bylivet i Consell

Som med så mange andre mallorcinske landsbyer og samfund, har Consell også en række ugentlige og årlige begivenheder, som kan være spændende og sjove at deltage ved. Årets første festlige begivenhed finder sted den 17. januar, hvor byen fejrer San Antonio Abat med et farvefyrværkeri af et karneval, der virkelig liver op i de små gader. Denne fest fejres også i byerne Sa Pueblo, Manacor samt Artá.

Igen i august er der fest i gaderne i Consell, den 24. august fejres byens skytsengel, San Bartolome. Denne fest kan dateres helt tilbage til år 1720, hvor indbyggerne i Consell første gang skulle fejre indvielsen af deres nye sognekirke. Aftenen forløber således, at naboerne i alle gader samles for at spise sammen ved sammenskudsgilde, som en slags taknemmelighed. Resten af aftenen foregår i gaderne med sang, musik og dans. Dette er en meget populær begivenhed, ikke kun for indbyggerne, men også fra andre mallorcinere og turister.

Årets sidste gadefest er den tredje uge i oktober, hvor man holder en slags høstfest, der i trit med de andre fester, ikke afvikles helt uden liv og glade dage.

I Consell afholdes hver søndag, vel nok Mallorcas største loppemarked. Indbyggere fra nær og fjern på øen strømmer til byen hver søndag, enten for at se om de kan gøre et scoop eller bare for at nyde den næsten euforiske markedsstemning der skabes på Plaza Mayor. Loppemarkedet har med årene vokset sig så populært på øen, at man har været nødsaget til at sætte trafiklys op på gaden, så fodgængere kan krydse. Det er ellers meget atypisk for en landsby på Mallorca at have trafiklys i gaderne.

Om torsdagen er der officiel markedsdag i byen, hvor du kan få fingererne i lokale råvarer, håndværk eller bare nyde stemningen. Det er også en udmærket foranledning til, at besøge byen og smage på en af de mange lokalproducerede vine og nyde en frokost.

Udover vin, er Consell også kendt for deres egen specialitet, nemlig sin ‘Camaiot’, en pølseart bestående af svinekød samt sobrassada – meget velsmagende. Desuden er brød også noget man går meget op i i Consell, der er hele tre bagerier i den lille by. For at nævne et par sidste ting, så har byen også en kendt møbelsnedker og mange af disse møbler står i høj kurs, både på Mallorca men også på fastlandet. Desuden kan du besøge Bernat Fiols lille butik med issenkræm af oliventræ. Mange køkkenting du ser rundt omkring på restauranter, som salatskåle, servietholdere og bestik i træ, kommer fra hans lille fabrik.

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?