Búger ser lyset

Búger besidder en stor og vigtig historisk arv, der går helt tilbage til forhistorisk tid og talaiotkulturen. Den naturlige grotte Can Mossenya, på den sydlige skråning af Puig de Sa Mata Grossa, indeholder de ældste rester af menneskelig beboelse i hele kommunen. Der er dog også andre vigtige forhistoriske levn fra den talaiotiske periode, beliggende i Rafal des Puig.

Búgers nære placering i forhold til vejen mellem Palma og Pollenca, vidner om at byen og dens område har haft betydning for romerne, som grundlagde mange af de gamle vejnet på øen.

Under maurisk dominans på Mallorca, blev utallige vandingssystemer opført omkring Búger, hvilket førte til opførelse af de mange vandmøller. Med bedre vandingssystemer og dyrkningsprocesser, kom øget landbrug samt velstand for området. Man mener også, at navnet Búger stammer fra den mauriske periode og fra ordet ‘bujar‘, der oversættes til ‘lys’. Uanset om historien er sand, er et lys en del af Búgers våbenskjold og i centrum af byen, lige ud for rådhuset står et springvand med en figur af et lys i midten.

Gennem hele den mauriske periode, tilhørte Búger, Juz af Inkan. Men efter katalanernes erobring af Mallorca i 1229, skænkede kongen Búger til adelige i Barcelona, sammen med nabobyerne Sa Pobla, Ullaró og Campanet. I 1368 opdelte kongen området, efter mange års tovtrækkeri fra indbyggerne fra alle fire byer, der hver havde deres ønske om henholdsvis uafhængighed og sammenførelse.

Efter mange års velstand i området, blev Búger ligesom mange andre småbyer for foden af bjergene, ramt af hærværk og tyveri fra banditter der kom ned fra deres skjul i bjergene. Det var egentlig først i slutningen af det 17. århundrede, at man reelt fik bekæmpet kriminaliteten og så voksende indbyggertal, der førte til mere velorganiserede samfundsstrukturer.

I dag er landbrug stadig en del af Búgers indtægtskilder, men hovedsageligt finder indbyggerne arbejde i de større byer som Alcúdia, Sa Pobla eller Inca. Hverken almen turisme eller agroturisme er væsentlige industrier i Búger, dog har området et par fantastiske fincaer, hvor autencitet er i højsædet.

©2020 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Vis
Skjul

Log in with your credentials

Forgot your details?