Binissalems historie

Bygget på vinstokke

Området omkring Binissalem har været beboet siden talaiotkulturen, men det er først efter romernes besætning af øen omkring år 123 f.Kr, at man kan dokumentere civilisation. Siden har også maurerne besiddet området, før catalonierne endeligt erobrede hele Mallorca i år 1229.

Jorden og klimaet på bjergskråningerne er optimalt til dyrkning af oliven, mens de flade arealer anvendes bedst til druedyrkning. Det fandt romerne allerede dengang ud af og druedyrkning blev introduceret for første gang på øen. Vinen fra Binissalem hurtigt fandt vej ud af Mallorca og rundt i hele det romerske imperium.

Vinmarkerne blev efter romernes tid på øen, negligeret og lagt hen, indtil det 10. århundrede hvor maurerne tog styret over Mallorca. Maurerne fandt, ligesom romerne, hurtigt ud af at dyrke jorden og områdets mange skatte. De konstruerede således kanaler og brønde til at tappe vandet, som kom ned fra bjergene med og på den måde optimerede dyrkningsprocesserne. Disse brønde står stadig velholdt, rundt omkring i byen.

Efter erobringen i 1229, fortsatte catalonierne arbejdet med vinmarkerne, men havde ikke evner eller viden nok til at frembringe den samme høje kvalitet og gode smag. Derfor forblev mange vine fra middelalderen på Mallorca, de kunne ikke eksporteres, blot nogle få tønder årligt nåede frem til Catalonien.

Den enes død, den andens brød

Binissalem udviklede sig dog langsomt og gårde, huse og butikker blev bygget og sat til salg for at lokke folk fra fastlandet til øen. Det lykkedes også ganske fint, mange lod sig nemlig friste af tilbuddet om penge, husdyr samt egen jord. Udfordringen bestod blot endnu engang af den manglende viden om landbrug, og blandt andet omstrejfende husdyr forvoldte store skader, hvorfor en lov der forbød omstrejfende dyr, måtte vedtages i år 1419.

Op gennem det 18. og 19. århundrede, var vinene fra Binissalem velkendte rundt omkring i hele Europa og da vinpesten begyndte at hærge, stod Binissalems vine pludselig i høj kurs. Flaskerne var stort set solgt, før de var tappet og byen voksede sig endnu større og skabte mange rigmænd. Mallorca kunne, grundet sin beskyttede beliggenhed, se sig undsluppet for den frygtede vinpest gennem mange år. Men i 1890 gjorde den desværre også sit indtog her og stort set alle vinmarkerne lå på ganske kort tid, fuldstændig øde hen.

Først gennem de seneste 50 år, er Binissalem begyndt at komme op igen med deres vinproduktion og den dag i dag, er Binissalems vine atter efterspurgte på det Europæiske marked.

©2020 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Vis
Skjul

Log in with your credentials

Forgot your details?